Η ουγγρική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7% σε τριμηνιαία βάση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου και ηγείται της ανάκαμψης στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με τη βιομηχανία να αποτελεί κινητήρια δύναμη παρά το ότι ο κρίσιμος τομέας του αυτοκινήτου πλήττεται από τις ελλείψεις επεξεργαστών παγκοσμίως.

Οι οικονομίες της περιοχής ανέβασαν ταχύτητα στο προηγούμενο τρίμηνο, ένα χρόνο μετά από την πανδημία που έπληξε τους κλάδους λιανικής και φιλοξενίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάπτυξη της Ουγγαρίας ξεπέρασε το 2% της γειτονικής Σλοβακία και το 1,8% της Ρουμανία, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Πολωνία, ανακοίνωσε τριμηνιαία ανάπτυξη 1,9%, ενώ η ανάπτυξη στην Τσεχία διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών, στο 0,6%.

Σε ετήσια βάση, η εκτίναξη του ουγγρικού ΑΕπ κατά 17,9% και του ρουμανικού κατά 13%, ήταν οι υψηλότερες για τις χώρες από το 1996.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάπτυξη 9,6% της Σλοβακία ήταν η ταχύτερη από το 2007.

Ο κύριος λόγος για τα υψηλά ποσοστά στην ετήσια βάση, είναι οι χαμηλές συγκρίσεις με το β΄ τρίμηνο του 2020, όταν η Κεντρική Ευρώπη είχε πληγεί από την πανδημία.

Ωστόσο μετά τον τερματισμό του lockdown, οι θετικές επιδράσεις ήταν ορατές σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας.

«Εάν δεν ήταν και η έλλειψη επεξεργαστών, που οδήγησε την Audi και τη Daimler να σταματήσουν την παραγωγή, η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη», ανέφεραν αναλυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης