Η τιμή του αβγού κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ όλα τα κόστη έχουν αυξηθεί (ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρικό, καύσιμα, διόδια, ζωοτροφές, αγροτικά εφόδια γενικά).

Μόνη ελπίδα στο ζοφερό κλίμα δίνουν τα αβγά αχυρώνα και βιολογικής πτηνοτροφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμή στο ράφι για το κλουβί είναι περίπου 20-25 λεπτά το τεμάχιο, ανάλογα με το μέγεθος, στον αχυρώνα περίπου 30 λεπτά, ελευθέρας βοσκής 40 λεπτά και βιολογικά στα 50 λεπτά.

Την τελευταία 5ετία το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 35%. Σε απόλυτο αριθμό υπολογίζεται λίγο περισσότερα από 3 εκατ. πτηνά αυγοπαραγωγής.

Αυτήν την περίοδο, «κατέβασαν ρολά» αρκετές μονάδες στην Ελλάδα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος παραγωγός έκλεισε τη μια μονάδα του και διατήρησε την άλλη ή στράφηκε μόνο στην εμπορία εγκαταλείποντας το αντικείμενο του παραγωγού, λόγω κόστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υψηλό κόστος παραγωγής με τις ζωοτροφές να είναι εισαγόμενες, άρα πολύ ακριβές σε σύγκριση με τα ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), αλλά και οι γενικότερες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, από την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστούν πλέον ασύμφορη την επένδυση και οδηγούν πολλούς στην πόρτα της εξόδου από τον κλάδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης