Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) χαρακτήρισε την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2018 και τις προοπτικές της για το 2019 ως «πολύ ισχυρές». «Αναμένουμε μία επιβράδυνση στην ανάπτυξη και αναθεωρήσαμε λίγο προς τα κάτω την πρόβλεψής μας», δήλωσε η Φραντσέσκα Όνσορτζ, διευθύντρια της Ομάδας της ΠΤ για τις προοπτικές ανάπτυξης.

«Αυτό εξηγείται εν μέρει από τις τριβές στο εμπόριο, οι οποίες φαίνεται ότι επηρέασαν τη δραστηριότητα στην Κίνα», είπε η ίδια στο Xinhua σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. «Οι αρμόδιοι για την πολιτική αντέδρασαν βέβαια, χρησιμοποιώντας πολιτικές στήριξης – που ήταν αρκετά αποτελεσματικές και κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ανάπτυξη πολύ ισχυρή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Όνσορτζ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΠΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, της οποίας είναι η επικεφαλής συντάκτρια. Σύμφωνα με την έκθεση, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,5% το 2018, έχοντας στήριξη από την ισχυρή κατανάλωση, ενώ για το 2019 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 6,2%.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ανάκαμψη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου βοήθησε να αντισταθμισθεί η μείωση των δημόσιων επενδύσεων και άλλων κρατικών δαπανών. Ωστόσο, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών επιβραδύνθηκε, αντανακλώντας τη χαλάρωση της παγκόσμιας μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ η αύξηση των εισαγωγών συνέχισε να υπερβαίνει αυτή των εξαγωγών, συμβάλλοντας στη μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Οι τιμές των μετοχών και το κινεζικό νόμισμα υφίσταντο συνεχείς πτωτικές πιέσεις και τα spreads των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων και των ανησυχιών για τις προοπτικές της ανάπτυξης, σημειώνει η έκθεση. «Οι κίνδυνοι που βλέπουμε στην Κίνα είναι παρεμφερείς με τους κινδύνους που βλέπουμε για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε η Όνσορτζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει ο κίνδυνος μίας κλιμάκωσης των εντάσεων, αν και οι συνέπειες ήταν διαχειρίσιμες έως τώρα. Ο κίνδυνος είναι αν κλιμακωθούν οι εμπορικές εντάσεις και υπάρξει πράγματι μία μεγάλη επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε δει που πραγματικά έχει αποδιαρθρώσει τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης