Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη ημέρα της σαουδαραβικής επιχειρηματικής συνάντησης στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, που διοργανώνει η Enterprise Greece σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκειά του φόρουμ θα παρουσιαστούν οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών, των υποδομών, της καινοτομίας και της αγροτοδιατροφής. Τέλος, θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και επιχειρηματίες και των δύο πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enterprise Greece, Γιώργο Φιλιόπουλο, και στη Σαουδική Αραβία από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Επενδύσεων, Φαχάντ Αλ Χασέμ (Fahad Al Hashem). Ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και ο τουρισμός .

Στη συνέχεια, θα απευθύνει χαιρετισμό για την ενέργεια και τις κατασκευές ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής και θα ακολουθήσουν σχετικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Επόμενο πεδίο που θα τεθεί επί τάπητος είναι η συνεργασία των δύο πλευρών στον αγροδιατροφικό τομέα, με ομιλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου και σχετική συζήτηση.

Το Φόρουμ θα κλείσει με τις ομιλίες του γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και προέδρου της Enterprise Greece, Ιωάννη Σμυρλή και του προέδρου της Σαουδικής Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων, Ajlan al Ajlan.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με τις εργασίες του Φόρουμ, θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του ξενοδοχείου διμερείς συναντήσεις όλων των υπουργών και υφυπουργών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Φόρουμ θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων.

Ειδικότερα, θα διεξαχθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid A. Al Falih, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, με τον Σαουδάραβα υπουργό Επενδύσων, με την παρουσία επίσης του κ. Φραγκογιάννη, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Σαουδάραβα υπουργό Επενδύσεων, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του Κ. Φραγκογιάννη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη με τον Abdulah Al-Salem, γενικό διευθυντή της PIF και της Mazen Alfuraih, καθώς και του κ. Κώστα Φραγκογιάννη με τον Khalid A. Al Falih.

Το Φόρουμ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις άνω των 100 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων. Από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από 100 και πλέον εταιρείες.
Πριν από την έναρξη του Φόρουμ, στις 09:15, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντησε τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al Falih, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την τρίτη ημέρα της επίσκεψης, Τρίτη 31 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η 5η Σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και του Σαουδάραβα υπουργού Επενδύσεων, Khalid Al Faleh.

Η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τους δύο υπουργούς καθώς και Συμφωνίας που άπτεται της υλοποίησης οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων EMC.
Σημειώνεται, πως η τριήμερη επίσκεψη της πολυπληθούς σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, 8 υφυπουργούς και αξιωματούχους υπουργείων, ξεκίνησε από τη Σαντορίνη κατόπιν επιθυμίας τους να επισκεφθούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ελλάδας για τη μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας.

Υπενθυμίζεται, πως αντίστοιχη, τουριστικού ενδιαφέροντος, επίσκεψη είχε διοργανωθεί και από τη σαουδαραβική πλευρά στην ιστορική πόλη της Αλ Ούλα, στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία, τον περασμένο Μάρτιο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης