Η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται στα πρόθυρα να επαναλάβει την εμφάνιση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά τη δεκαετία του 1970, παρά τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη.

Η αγορά εργασίας είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε τα τελευταία 50 χρόνια.
Τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ υποχώρησε στο 3,8% και οι προβλέψεις λένε ότι μπορεί να φτάσει σε επίπεδα που δεν έχει αγγίξει από τη δεκαετία του 1960.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανεργία ήταν κάτω από 4% από τον Φεβρουάριο του 1966 έως τον Ιανουάριο του 1970. Κατά το διάστημα αυτό, ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών για προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκε από το 2% το 1965 σε περίπου 5% το 1970.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ο Πάουελ δήλωσε ότι δεν θεωρεί τις δύο περιόδους συγκρίσιμες.

«Δυστυχώς, με το πέρασμα μισού αιώνα και μετά από σημαντικές αλλαγές στη δομή της οικονομίας μας και στις πρακτικές των κεντρικών τραπεζών, κατά την άποψή μου, η ιστορική σύγκριση δεν είναι τόσο διαφωτιστική όσο ελπίζαμε», δήλωσε ο Πάουελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαφορά έγκειται ότι ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός και σταθερός για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που έχει σταθεροποιήσει καλύτερα τις πληθωριστικές προσδοκίες, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης