Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο στο 6,5% σε ετήσια βάση, που είναι ο χαμηλότερος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι ρυθμιστικές Αρχές της χώρας κινήθηκαν γρήγορα για να ηρεμήσουν τους νευρικούς επενδυτές, καθώς η πολυετής εκστρατεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων από το χρέος και ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ άρχισαν να «δαγκώνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κινεζικές Αρχές προσπαθούν να ελιχθούν εν μέσω πολλών προκλήσεων, με τους φόβους για τον εμπορικό πόλεμο να έχουν προκαλέσει μεγάλες πωλήσεις στα εγχώρια χρηματιστήρια και σημαντική πτώση της ισοτιμίας του γιουάν έναντι του δολαρίου, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 6,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έναν ρυθμό 6,6%. Η επίδοση του τρίτου τριμήνου είναι η χαμηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2009, στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο επλήγη από την ασθενέστερη βιομηχανική παραγωγή από τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή τους πάνω από 10%, λόγω μείωσης των πωλήσεων. Σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,6% από 1,7% στο δεύτερο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τάση επιβράδυνσης ενισχύεται παρά τη δέσμευση των κινεζικών Αρχών να ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις για τη στήριξη της οικονομίας. Η εγχώρια ζήτηση ήταν ασθενέστερη από ότι οι απρόσμενα ισχυρές εξαγωγές», δήλωσε οικονομολόγος χρηματοπιστωτικής εταιρείας στο Τόκιο.

Μετά από μία ακόμη μεγάλη πτώση των κινεζικών μετοχών την Πέμπτη, οι αρμόδιοι για την πολιτική ξεκίνησαν μία συντονισμένη προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές, με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ να δηλώνει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τα βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Ο Γι και υψηλόβαθμα στελέχη ρυθμιστικών Αρχών δεσμεύθηκαν στη λήψη στοχευμένων μέτρων για να βοηθήσουν στη χαλάρωση των χρηματοδοτικών προβλημάτων των εταιρειών και να ενθαρρύνουν τις εμπορικές τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το Πεκίνο ενισχύει τις πολιτικές στήριξης τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Ο σύνθετος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης, που υποχωρούσε πάνω από 1% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, έκανε ράλι στην απογευματινή συνεδρίαση για να κλείσει με άνοδο 2,6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης