Η Κίνα σε καμία περίπτωση δεν θα ρίξει την πρώτη βολή σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και δεν θα είναι η πρώτη που θα επιβάλει δασμούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Άτομο με γνώση της υπόθεσης δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι οι δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, που απειλεί να επιβάλει η Κίνα, θα τεθούν σε ισχύ με το που θα ξεκινήσει η 6η Ιουλίου. Ωστόσο, δεδομένης της διαφοράς ώρας, που φθάνει το 12ωρο, το Πεκίνο έχει προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ώρα εφαρμογής του μέτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Οικονομικών όμως εξέδωσε μια σύντομη διευκρίνιση.

«Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης έχει διατυπωθεί πολλές φορές. Σε καμία περίπτωση δεν θα ρίξουμε την πρώτη βολή και δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα για τους δασμούς πριν να το πράξουν αυτό οι ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι θα επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές 34 δισεκ. δολαρίων στις 6 Ιουλίου και το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να ανταπαντήσει την ίδια ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να δράσει, αν και δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία ενεργοποίησης των κινεζικών δασμών.

«Η Κίνα έχει ήδη κάνει προετοιμασίες», δήλωσε ο Λου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Εφόσον οι ΗΠΑ εκδώσουν μια λεγόμενη λίστα με δασμούς, η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματά της», πρόσθεσε, χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες.

Το κινεζικό γιουάν σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου σήμερα, μία ημέρα αφού η κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα διατηρήσει σταθερό το νόμισμα εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για το εμπόριο, αν και οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης