Πεκίνο και Ουάσινγκτον διαβεβαιώνουν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία για το εμπόριο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020, 10:59
Πεκίνο και Ουάσινγκτον διαβεβαιώνουν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία για το εμπόριο

Κι αν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά φραστικά πυρά για την πανδημία του κορονοϊού, για την οικονομία συνεννοούνται: οι κυβερνήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ αντάλλαξαν νωρίτερα σήμερα την υπόσχεση ότι θα εφαρμόσουν την προκαταρκτική συμφωνία τους για το εμπόριο, τη λεγόμενη «φάση 1», στην οποία κατέληξαν με πολλή δυσκολία στις αρχές της χρονιάς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, δημιούργησε ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα ότι επίκειται επανέναρξη και κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου στον οποίο ενεπλάκησαν οι δύο γίγαντες στα μέσα του 2018.

Όμως, έπειτα από τέσσερις μήνες σιγής, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών δεσμεύτηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, ότι θα εφαρμόσουν την προκαταρκτική συμφωνία για το εμπόριο.

Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εμπορικού πολέμου, με ανταλλαγές ομοβροντιών τιμωρητικών τελωνειακών δασμών, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υπέγραψαν τη «φάση 1» τον Ιανουάριο, λίγο καιρό προτού τεθεί σε καραντίνα η κινεζική πόλη Ουχάν, λίκνο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατόπιν αυτής της συμφωνίας, η κυβέρνηση του Τραμπ υποσχέθηκε να αναβάλει οποιαδήποτε νέα αύξηση των τελωνειακών δασμών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Κίνας υποσχέθηκε να αυξήσει κατά 200 δισ. δολάρια σε δύο χρόνια τις αγορές αμερικανικών προϊόντων, εν συγκρίσει με το επίπεδο του 2017.

Ωστόσο έκτοτε η πανδημία, η οποία έχει παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσον η Κίνα θα τηρήσει την υπόσχεση αυτή.

Σε βαθμό που ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν το Πεκίνο δεν κάνει αυτό που του αναλογεί.

Εξ ου και η σημασία της συνδιάλεξης την Παρασκευή (το βράδυ της Πέμπτης ώρα Ουάσινγκτον) του Κινέζου διαπραγματευτή Λίου Χε, ο Μνούτσιν και ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR).

Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι «παρά την εξελισσόμενη παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι δύο χώρες θα εφαρμόσουν πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας» ανέφεραν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Λάιτχαϊζερ.

Τα δύο μέρη εκτιμούν ότι «έχει γίνει πρόοδος ενόψει της δημιουργίας των δημόσιων υποδομών που είναι απαραίτητες για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δύο πρωτεύουσες δηλώνουν έτοιμες να «κάνουν το παν για να δημιουργηθεί ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την εφαρμογή της προκαταρκτικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας τους για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων» υπερθεμάτισε από τη δική του πλευρά το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.

Οι θετικές δηλώσεις έρχονται σε αντίστιξη με τις οξύτατες αντεγκλήσεις των κυβερνήσεων δύο χωρών για το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά απείλησε την περασμένη εβδομάδα να εφαρμόσει νέες εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα, κατηγορώντας της ότι ήταν εσκεμμένα υπεύθυνη για την επιδημία και τις οικονομικές συνέπειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε λόγο για «αποδείξεις» με βάση τις οποίες ο ιός βγήκε από εργαστήριο του Ουχάν. Δήλωση που το Πεκίνο χαρακτήρισε ψευδή.

Η πανδημία του κορωνοϊού σε κάθε περίπτωση έχει παραλύσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Μολονότι η δραστηριότητα ξαναρχίζει στην Κίνα, χάρη στο ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει ελεγχθεί, η μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική είναι άσχημος οιωνός για τις κινεζικές εξαγωγές.

Αλλά παρ’ όλες τις προσδοκίες για το αντίθετο, αυτές αυξήθηκαν κατά 3,5% τον περασμένο μήνα, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, έπειτα από τη βουτιά 17,2% που είχαν κάνει στις αρχές της χρονιάς. Τις εξαγωγές βοήθησε η δραματική αύξηση των εξαγωγών ιατρικού υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 14,2% τον Απρίλιο.

«Οι παραδόσεις με προέλευση τις ΗΠΑ παραμένουν πολύ μακριά από το επίπεδο που απαιτείται για την τήρηση της συμφωνίας» για το εμπόριο ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζει ο ειδικός Νικ Μάρο του Economist Intelligence Unit.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020, 11:34