Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017 κατρακυλούν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς ο OPEC και οι σύμμαχοί του δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για νέα μείωση της παραγωγής που είχε προτείνει ο Οργανισμός ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή θέση ούτε για τη παράταση των περικοπών που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 3,15 δολάρια ή 6,8% στα 42,75 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το αργό Brent καταγράφει πτώση 6,5% ή 3,27 δολάρια και διαπραγματεύεται στα 46,72 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει επίσης στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2017.

Σημειώνεται ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του συναντώνται στη Βιέννη προκειμένου να αποφασίσουν για τις περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του καυσίμου λόγω της υποχώρησης που καταγράφει η ζήτηση για το καύσιμο λόγω των αναταράξεων που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού.

Εχθές ο OPEC πρότεινε νέα περικοπή της παραγωγή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αρχή του επόμενου μήνα και μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόταση όμως που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC, καθώς προβλέπει ότι τα μέλη του Οργανισμού θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1 εκατ. βαρέλια και οι χώρες εκτός OPEC, δηλαδή η Ρωσία και οι σύμμαχοί της, θα περικόψουν επίσης την παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Όπως αναφέρουν ωστόσο τα διεθνή ΜΜΕ, ο OPEC δεν έχει καταφέρει να πείσει τη Ρωσία να συμφωνήσει με την πρόταση αυτή, καθώς η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλέψει κανείς ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της επιδημίας του κοροναϊού στη ζήτηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης