Ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία πλησίασε η ρωσική οικονομία, καθώς έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αποπληρωμή υποχρεώσεων της προς ξένους ομολογιούχους σε ρούβλια.

Η απόφαση να γίνει η καταβολή σε ρωσικό νόμισμα ελήφθη μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να μπλοκάρει τις αμερικανικές τράπεζες από το να διαχειρίζονται πληρωμές σε δολάρια από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον τρόπο αυτό μπλοκαρίστηκε η πληρωμή τόκων για ομόλογα σε δολάρια, ύψους 649 εκατ. δολαρίων που θα έπρεπε να καταβληθούν τη Δευτέρα.

Η JPMorgan που ήταν η ανταποκρίτρια τράπεζα που θα έπρεπε να διαχειριστεί τη συναλλαγή αρνήθηκε να προχωρήσει την πληρωμή, καθώς μετά τις οδηγίες που έλαβε από τις αμερικανικές αρχές, δεν έλαβε το πράσινο φως.

«Λόγω των μη φιλικών δράσεων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών… το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα ρωσικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να κάνει τις απαραίτητες πληρωμές» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν του υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο εξηγούσε επίσης πως αντ’ αυτού οι πληρωμές θα γίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλι στη Ρωσία και τα χρήματα θα μπορέσουν να μετατραπούν σε δολάρια μετά «την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους λογαριασμούς της σε ξένο συνάλλαγμα».

Καμπανάκι για τους ομολογιούχους

Η εξέλιξη αυτή ήταν κάτι για το οποίο η Μόσχα είχε ήδη προειδοποιήσει τους ξένους επενδυτές, πως δηλαδή λόγω των κυρώσεων θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αποπληρωμές των υποχρεώσεων της σε ρούβλια καθώς τα μέτρα την αποτρέπουν από το καταβάλει δολάρια στους ομολογιούχους.

Όμως, οι ξένοι επενδυτές από την πλευρά τους είχαν αντιστοίχως προειδοποιήσει πως μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί ως καθοριστικό βήμα προς την χρεοκοπία της ρωσικής οικονομίας, την πρώτη από το 1998.

Ο οίκος Fitch σε ανάλυση του, τον περασμένο μήνα, είχε επισημάνει πως κάθε προσπάθεια της Μόσχας να αποπληρώσει υποχρεώσεις της σε δολάρια με ρούβλια θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της χώρας.

Το Κρεμλίνο βεβαίως έχει αποκηρύξει τη συζήτηση αυτή. Σε νέες δηλώσεις του σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμιτρι Πεσκόφ, επανέλαβε πως το πάγωμα των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας συνιστά απόπειρα των ξένων να ωθήσουν τη χώρα σε «τεχνητή χρεοκοπία».

«Δεν υπάρχει καμία βάση για πραγματική χρεοκοπία, δεν υπάρχει καμία, ούτε καν κοντά» τόνισε ο κ. Πεσκόφ εξηγώντας πως η χώρα έχει τις δυνατότητες να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Σημειωτέον πως κάποια ρωσικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα διαθέτουν στα … ψιλά γράμματα όρους που επιτρέπουν την αποπληρωμή τους σε ρούβλια, εφόσον δεν είναι δυνατή η πληρωμή σε δολάρια ή ευρώ. Όμως, το ομόλογο σε δολάρια που «ωρίμασε» τη Δευτέρα, όπως και μια ακόμη καταβολή κουπονιού ομολόγου σε δολάρια που έπρεπε να απληρωθεί τη Δευτέρα, δεν διέθεταν τέτοιο όρο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης