Καθοριστικές για την εξέλιξη του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες θα είναι η έξαρση και η διάρκεια της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση, που φαίνεται ότι θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αυτό επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα το οποίο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σχετικά καλή επίδοση των δημοσιευθέντων δεικτών υψηλής συχνότητας για το 4ο τρίμηνο 2021, οι επιπτώσεις της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον και της ανόδου του πληθωρισμού είναι πιθανόν να καταγραφούν κυρίως στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 1ου τριμήνου 2022 και λιγότερο στα αντίστοιχα του 4ου τριμήνου 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, ήτοι η αξία των πωλήσεων του συγκεκριμένου κλάδου σε σταθερές τιμές, παρέμεινε σε ανοδική τροχιά τον Οκτώβριο 2021.

Αναλυτικά, ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση κατά 2,8% και σε ετήσια κατά 9,2%. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, ο μέσος όρος του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 9,1%, από μείωση 2,8% την αντίστοιχη περίοδο το 2020.

Με αυτά τα δεδομένα, ο μέσος όρος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 ήταν υψηλότερος κατά 6,1% σε σύγκριση με το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, δηλαδή πριν την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών -δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής παρέμβασης- και στην υιοθέτηση νέων τρόπων πραγματοποίησης συναλλαγών, πέραν της φυσικής παρουσίας, που επέτρεψε την πραγματοποίηση αγορών κατά τη διάρκεια του 2ου και παρατεταμένου lockdown.

Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα στην καταγραφή των συναλλαγών, δημιουργώντας οφέλη για τα φορολογικά έσοδα.

Αύξηση τζίρου στις περισσότερες κατηγορίες

Σε ό,τι αφορά την επίδοση των επί μέρους κατηγοριών καταστημάτων λιανικού εμπορίου στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, πλην των κατηγοριών των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (-13,0% σε σύγκριση με το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019) και των πολυκαταστημάτων (-5,9%), στις υπόλοιπες καταγράφηκε αύξηση του τζίρου σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ξεχωρίζουν τα φαρμακευτικά και καλλυντικά, με αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 40,3% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, και ακολουθούν τα έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και οικιακός εξοπλισμός (15,7%), τα βιβλία, χαρτικά και λοιπά είδη (13,8%), η ένδυση και υπόδηση (9,0%), τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (8,0%) και τα τρόφιμα, ποτά και καπνός (0,8%).

Κυρίως στις τρεις πρώτες από τις προαναφερθείσες κατηγορίες καταστημάτων αντανακλώνται οι έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, όπως η υψηλή κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τηλεργασία, διασκέδαση, ψυχαγωγία και διατροφή εντός των κατοικιών των νοικοκυριών.

Η πλήρης ομαλοποίηση στο μέτωπο της πανδημίας ενδέχεται, για ένα χρονικό διάστημα, να επιφέρει επιβράδυνση (ή και στασιμότητα) των πωλήσεων στις συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Η αύξηση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου τον Οκτώβριο 2021 αποτελεί μια θετική ένδειξη για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 4ο τρίμηνο 2021. Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τον τομέα της μεταποίησης, με αύξηση της μέσης παραγωγής κατά 11,7% σε ετήσια βάση στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2021 από 7,9% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο 2021.

Το προηγούμενο αποτέλεσμα αντανακλάται και στον δείκτη PMI της IHS Markit, σύμφωνα με τον οποίο οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα παρουσίασαν έντονη βελτίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ου τριμήνου 2021 (10/21: 58,9 μονάδες, 11/21: 58,8 μονάδες, 12/21: 59,0 μονάδες), ενώ και ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ κινήθηκε ανοδικά, έστω και ελαφρά, το 4ο τρίμηνο 2021.

Δυναμική ανάκαμψη των ταξιδιωτικών εισπράξεων

Τέλος, βάσει των στοιχείων του ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος, η δυναμική ανάκαμψη των ταξιδιωτικών εισπράξεων συνεχίστηκε τον Οκτώβριο 2021, με τα τουριστικά έσοδα να διαμορφώνονται στα 1,4 δισ. ή στο 98,4% των αντίστοιχων εσόδων του Οκτωβρίου 2019.

Εκτιμήσεις

Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κύκλος της τεχνικής ύφεσης-ανάκαμψης που ξεκίνησε τον Μάρτιο 2020 με το πρώτο κύμα της πανδημίας ολοκληρώνεται. Tα τρέχοντα θετικά στοιχεία στις πωλήσεις λιανικού εμπορίου και στη μεταποιητική παραγωγή δύνανται να αντισταθμιστούν σε έναν βαθμό από τις αντίστοιχες παρατηρήσεις των επόμενων μηνών λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σχετικά καλή επίδοση των δημοσιευθέντων δεικτών υψηλής συχνότητας για το 4ο τρίμηνο 2021, οι επιπτώσεις των διαταραχών της μετάλλαξης Όμικρον και της ανόδου του πληθωρισμού είναι πιθανόν να καταγραφούν κυρίως στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 1ου τριμήνου 2022 και λιγότερο στα αντίστοιχα του 4ου τριμήνου 2021.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε και μια προσαρμογή προς τα κάτω της συνιστώσας της μεταβολής των αποθεμάτων, λόγω της υψηλής συσσώρευσης κατά τη διάρκεια του 2021.

Ο λόγος της μεταβολής των αποθεμάτων ως προς το ΑΕΠ -σε όρους κινητού μέσου 4 τριμήνων- ανήλθε στο 3,8% το 3ο τρίμηνο 2021, με τον μακροχρόνιο μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 1,3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης