Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσει ένα κλιμακωτό επιτόκιο εάν μείωνε περαιτέρω το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, το οποίο ήδη βρίσκεται στο -0,4%, κάτι που δεν είναι πιθανό τώρα, αναφέρουν πηγές της κεντρικής τράπεζας στο MNI – Market News.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι δηλώσεις του προέδρου Μάριο Ντράγκι για ένα κλιμακωτό επιτόκιο αιφνιδίασαν τους υπόλοιπους αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα. Ωστόσο, θα ήταν σίγουρα ένα θέμα που θα εξετάζαμε εάν προχωρούσαμε σε νέες μειώσεις των επιτοκίων, μία επιλογή που προφανώς δεν είναι στο τραπέζι αυτή την στιγμή», αναφέρει μια πηγή.

«Θα χρειαστεί να πάμε πολύ κάτω από το αρνητικό, όπως έκανε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας πριν από λίγο καιρό όταν έκοψε τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, λόγω της ανησυχίας για τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών, έχει μιλήσει υπέρ της υιοθέτησης ενός κλιμακωτού επιτοκίου για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η ιδέα αυτή δεν είχε κερδίσει έδαφος το προηγούμενο διάστημα, αναφέρουν αρκετές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ στα τέλη του Μαρτίου ότι η τράπεζα ενδεχομένως να χρειαστεί να εξετάσει τρόπους για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά επιτόκια οδήγησαν ορισμένους επενδυτές να υποθέσουν ότι ένα κλιμακωτό επιτόκιο ενδεχομένως να γίνεται πιο πιθανό.

«Με αιφνιδίασε – κανείς αναρωτιέται τι μπορεί να το προκάλεσε. Ο αρνητικός αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες έχει επιβεβαιωθεί από το Δ.Σ. της ΕΚΤ αρκετές φορές, ιδίως από τη γαλλική πλευρά», ανέφερε πηγή της τράπεζας στο MNI, ενώ κάνει την υπόθεση ότι η αναφορά στο κλιμακωτό επιτόκιο ενδεχομένως να σχετίζεται με τη διαδικασία για την επιλογή του διαδόχου του Ντράγκι.

«Ανοίγει την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στο μέλλον, αλλά δεν βλέπω αυτή την περίοδο μια πραγματική ανάγκη να μειωθούν περαιτέρω, αντίθετα [βλέπω την ανάγκη] να διατηρηθούν στα υφιστάμενα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Άλλη μια πηγή δήλωσε ότι το θέμα των κλιμακωτών επιτοκίων – με την εφαρμογή διαφορετικών επιτοκίων στις καταθέσεις των τραπεζών ανάλογα με το ύψος των καταθέσεων τους στην ΕΚΤ – δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο της Επιτροπής της ΕΚΤ, ένα βασικό πρώτο βήμα πριν την υιοθέτηση κάποιας απόφασης στο επίπεδο του Δ.Σ.

«Κάπου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στα κεντρικά της ΕΚΤ, μερικοί οικονομολόγοι μελετούν τον αντίκτυπο μιας εμπορικής συμφωνίας με τον Άρη», ανέφερε μια τέταρτη πηγή. «Μόνο επειδή κάπου ορισμένοι ακαδημαϊκοί μελετούν κάτι, δεν σημαίνει κιόλας ότι πλησιάζουμε σε μια απόφαση», πρόσθεσε.

Ένας άλλος αξιωματούχος σημείωσε εξάλλου ότι «για αρκετά χρόνια οι τράπεζες κερδίζουν λιγότερα από τα επιτόκια (ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιτοκίων) αλλά πουλούσαν ομόλογα (στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής ανάλυσης) και έτσι αναπλήρωναν στην πλευρά των παγίων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης