Πληθαίνουν οι αναλύσεις με προειδοποιητικό χαρακτήρα για την συμπεριφορά των αγορών το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας αιτιολογημένους φόβους για μια ξαφνική αναταραχή, που θα μειώσει βίαια τις αξίες μετοχών, ομολόγων και άλλων assets.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί τους επενδυτές ότι οι τιμές των assets διεθνώς είναι πλέον υπερβολικά υψηλές για μια παγκόσμια οικονομία που θα φτάσει στην κορυφή της το επόμενο έτος, και μια ισχυρή διόρθωση στις αγορές θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρίση χρέους της Ευρώπης δημιούργησε την κατηγορία των χωρών PIIGS, το τεχνολογικό ράλι στις ΗΠΑ δημιούργησε τις μετοχές FANG (από τα αρχικά των Facebook , Amazon, Netflix και Google) και τώρα η Morgan Stanley δημιουργεί μία νέα κατηγορία χωρών, τις οποίες ονομάζει FANG επίσης, από τα αρχικά (στα Αγγλικά) της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Και όπως επισημαίνει σε νέο της note, οι επενδυτές πρέπει να μείνουν μακριά από τα χρηματιστήρια αυτών των χωρών το 2018 και να κοιτάξουν προς αυτά της ευρωπεριφέρειας τα οποία έχουν σφυροκοπηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί στις FANG μετοχές-αγορές της Ευρώπη το 2017, αλλά αυτή είναι μία κακή στρατηγική για το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, τις εκτιμήσεις της για τη νέα χρονιά σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, νομίσματα, πολιτική των κεντρικών τραπεζών και ανάπτυξη, δημοσίευσε η Deutsche Bank, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που «κρύβει» η νέα χρονιά για τους επενδυτές.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της Capital Markets Outlook 2018, η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει σταθερή σταθερή ανάπτυξη το 2018 και η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα ομαλοποιηθεί σταδιακά.

Όπως τονίζει, υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί κίνδυνοι, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον πληθωρισμό.

«Εάν οι πιέσεις των τιμών επιταχυνθούν, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν σε μία πιο επιθετική έξοδο από τη συνεχιζόμενη επεκτατική νομισματική τους πολιτική – με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της D.B, Stefan Schneider.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης