«Η αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου είναι μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις και με τα πρώτα νομοθετήματα κάναμε, ήδη, ένα μεγάλο βήμα». Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αντικείμενο τη Βιομηχανία, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης με θέμα «Εταιρικός Νόμος, Εταιρικοί Μετασχηματισμοί, Εταιρική Διακυβέρνηση. Οι εξελίξεις για τις Εισηγμένες Εταιρείες», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στόχο της εκδήλωσης αποτελεί η ανάλυση ζητημάτων πρακτικής εφαρμογής του νόμου 4548/2018 για τις εισηγμένες εταιρείες (π.χ.: αμοιβές Διοικητικού Συμβουλίου, συναλλαγές συνδεδεμένων προσώπων κ.ά.) και η ανάπτυξη του ρόλου των επιτροπών ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνησης στο νέο πλαίσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, υπάρχουν μερικές εκκρεμότητες ακόμα. Η μια σημαντική εκκρεμότητα, είπε ο κ. Πιτσιόρλας, αφορά τα θέματα εποπτείας και θα επιλυθεί με ένα νομοσχέδιο που είναι στην τελευταία φάση επεξεργασίας και θα κατατεθεί άμεσα.

«Αυτό θα απλοποιεί και θα συγκεκριμενοποιεί τη διαδικασία και σε αυτό θα περιλαμβάνονται και νέες ρυθμίσεις για το ΓΕΜΗ. Βασική ιδέα είναι να καταστεί ικανό να διεκπεραιώνει όλες αυτές τις διαδικασίες», τόνισε.

Η δεύτερη εκκρεμότητα, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, αφορά τον νόμο περί μετασχηματισμών στον οποίο δεν έχουν συμπεριληφθεί τα θέματα των φορολογικών κινήτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχετικό νομοσχέδιο, είπε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα κατατεθεί εντός διμήνου και θα περιλαμβάνει κίνητρα για συγχωνεύσεις.

«Με την ολοκλήρωση των παραπάνω θα έχουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο, που θα καταστήσει τη λειτουργία και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων πιο εύκολη», κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης