Από τότε που η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2001, ο ρόλος της χώρας έχει ενισχυθεί, με πολλές από τις εξαγωγές της να αυξάνονται κατά επτά φορές και τις εισαγωγές κατά έξι φορές, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο.

Από τις 11 έως τις 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η έβδομη επιθεώρηση εμπορικής πολιτικής της Κίνας από τον ΠΟΕ, κατά την οποία ο Αζεβέντο δήλωσε σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι τα σημαντικά επιτεύγματα της Κίνας κατά την περίοδο αυτή περιλαμβάνουν και το ότι βγήκαν από τη φτώχεια πάνω από 500 εκατ. άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα είναι ένας πολύ ενεργός παίκτης», σημείωσε.

Μελλοντικά, ο επικεφαλής του ΠΟΕ πιστεύει ότι η Κίνα θα είναι μέρος των προσπαθειών να καταστεί ο οργανισμός ακόμα πιο αποτελεσματικός και να διευθετηθούν τα προβλήματα με άλλα μέλη προκειμένου να βελτιωθεί το όλο σύστημα.

«Αυτό το σύστημα δέχεται πρόσφατα πιέσεις, δεδομένων αυτών των εμπορικών εντάσεων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Αζεβέντο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άρα ο τρόπος για να εξετάσουμε και να αντιδράσουμε σε αυτά είναι να προπορευθούμε των εξελίξεων και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα απαραίτητα πράγματα για να καταστεί το σύστημα πιο αποτελεσματικό, ακόμα ισχυρότερο».

Σύμφωνα με τον Αζεβέντο, ο ΠΟΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταστήσει σαφές προς όλους ότι αυτές οι κυρώσεις και τα περιοριστικά μέτρα “δεν πρόκειται να βοηθήσουν κανέναν”.

«Όλοι χάνουν σε αυτό το σενάριο. Ακόμα και αυτοί που νομίζουν ότι ίσως κερδίσουν, δεν κερδίζουν.

Ο ΠΟΕ προσπαθεί να το καταστήσει αυτό όσο πιο σαφές γίνεται σε όλους», δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης