Δεκαεπτά μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ, WTO), ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, συμφώνησαν σήμερα στη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού διευθέτησης εμπορικών διαφορών, για να αντιμετωπίσουν την παράλυση στην οποία έχει οδηγήσει η Ουάσινγκτον το «εφετείο» (Appellate Body) του οργανισμού με το να μην ορίζει δικαστή στο σώμα, το οποίο έτσι περιέρχεται σε απραξία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέλη του ΠΟΕ συμφώνησαν στη συγκρότηση του μηχανισμού για να διασφαλίσουν το σύστημα διευθέτησης διαφορών του οργανισμού μέχρι την επαναλειτουργία του Appellate Body.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον έχει «παγώσει» τη λειτουργία του Appellate Body, που λειτουργεί ως ανώτατο δικαστήριο για το διεθνές εμπόριο, μπλοκάροντας τους διορισμούς για δύο χρόνια. Οι θητείες δύο από τα τρία μέλη του οργάνου έληξαν τον Δεκέμβριο, γεγονός που το καθιστά ανίκανο να εκδώσει αποφάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προηγουμένως συμμαχήσει με τη Νορβηγία και τον Καναδά για να συγκροτήσουν ένα όργανο εφέσεων για την επίλυση εμπορικών διαφορών. Οι άλλες χώρες που προστέθηκαν στη συμφωνία σήμερα είναι οι Αυστραλία, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Νότια Κορέα, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Σιγκαπούρη, Ελβετία και Ουρουγουάη.

Προηγήθηκε η απροσδόκητη πρόσκληση που έλαβε στο Νταβός ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με τον Ρομπέρτο Ασεβέντο, ο Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησαν για μία «δραματική αλλαγή» στη λειτουργία του ΠΟΕ με τη δημιουργία μίας «νέας δομής», καταγγέλλοντας «άνιση» μεταχείριση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αμερικανικές επικρίσεις απέναντι στο Όργανο Διευθέτησης Διαφορών δεν είναι καινούργιες. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης μπλοκάρει τον διορισμό δικαστών. Ωστόσο, κλιμακώθηκαν από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος κατηγορεί το Όργανο ότι υπερβαίνει τις εξουσίες του, λαμβάνοντας αποφάσεις που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να ασχοληθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για τον οποίο πολλά μέλη του θεωρούν ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν οι μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης της ανάδυσης της Κίνας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης