Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η αρχιτεκτονική της, ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, «θέσαμε και ζητήματα προϋπολογισμού ως χώρα και ζητήματα απλοποίησης των διαδικασιών, καθώς το στρατηγικό σχέδιο φαντάζει αρκετά δύσκολο και χρειάζεται απλοποίηση, έτσι ώστε να μη χαθούν πόροι από την εφαρμογή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ «θα προσφέρει ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο στους Έλληνες αγρότες για την περίοδο μετά το 2020», και υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές προτάσεις έχουν δουλευτεί, έχουν σε μεγάλο βαθμό περάσει, έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα και παλεύουμε τώρα πια για ακόμα καλύτερα από αυτά που έχουμε εξασφαλίσει».

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις ως προς τις επιδοτήσεις και ότι, σε μεγάλο βαθμό, η νέα ΚΑΠ «θα είναι συνέχεια αυτής (που ισχύει), με αρκετές βελτιώσεις».

Έκανε λόγο για μικρή επίπτωση στον προϋπολογισμό λόγω του Brexit, ενώ «φαίνεται να γλιτώνουμε την εξωτερική σύγκλιση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αραχωβίτης μίλησε, επίσης, για τις συναντήσεις που είχε με τους επιτρόπους Αλιείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Karmenu Vella και Vytenis Andriukaitis, αντίστοιχα.

Ανέφερε πως στις συζητήσεις με τον επίτροπο Αλιείας τέθηκε το θέμα που απασχολεί τους Έλληνες αλιείς και έχει να κάνει με την «κλείδα κατανομής στην ποσόστωση του τόνου» και δήλωσε ότι «βρήκαμε ευήκοα ώτα» και έτσι «θα το θέσει η χώρα σε επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και νομίζω ότι θα έχουμε και την υποστήριξη της Επιτροπής».

Στη συνάντηση με τον επίτροπο Ασφάλειας Τροφίμων τέθηκε το θέμα προστασίας του ελληνικού γιαουρτιού, καθώς «διάφορες χώρες σφετερίζονται την περίφημη ονομασία του και δηλώσαμε την απόφασή μας να την προστατεύσουμε», όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι και εκεί θα βρούμε τον επίτροπο στο πλευρό μας. Κατάλαβε ότι η πρόθεσή μας είναι να προστατευθούν το ελληνικό γιαούρτι και η φήμη του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης