Πώς "αφήνει" το 2018 την αγορά συναλλάγματος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018, 09:00
Πώς "αφήνει" το 2018 την αγορά συναλλάγματος
Αδιαμφισβήτητος «πρωταθλητής» για το 2018 στην αγορά συναλλάγματος αναδεικνύεται το αμερικανικό δολάριο, καταφέρνοντας να ενισχυθεί έναντι των κυριότερων «αντιπάλων» του -την ίδια ώρα που το ευρώ αποχαιρετά ακόμη μία μέτρια χρονιά, ενώ η στερλίνα βλέπει τους επενδυτές να την εγκαταλείπουν με κάθε ευκαιρία.

Παρότι αγορές και Ντόναλντ Τραμπ αποδοκιμάζουν με κάθε ευκαιρία την πορεία σύσφιγξης και ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, αυτή η στρατηγική έχει και έναν ωφελημένο: Το δολάριοΠαρότι αγορές και Ντόναλντ Τραμπ αποδοκιμάζουν με κάθε ευκαιρία την πορεία σύσφιγξης και ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, αυτή η στρατηγική έχει και έναν ωφελημένο: Το δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα δικαιωματικά λαμβάνει τον τίτλο του «πρωταθλητή» για το τρέχον έτος, το οποίο μας αποχαιρετά σε λίγα 24ωρα, καθώς σε ετήσια βάση, έχει ενισχυθεί έναντι των κυριότερων νομισμάτων του πλανήτη, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων:

-4,68% έναντι του ευρώ

-6,42% έναντι της στερλίνας

-9,69% έναντι του αυστραλιανού δολαρίου

-827% έναντι του καναδικού δολαρίου

-1,03% έναντι του φράγκου

-0,21% έναντι του δολαρίου Χονγκ Κονγκ

-4,54% έναντι του κορεάτικου γουόν

Η μοναδική «παραφωνία», όπως προαναφέρθηκε, συνίσταται στη συναλλαγματική ισοτιμία με το ιαπωνικό γιεν, εναντίον του οποίου έχει εμφανίσει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 1,89%.Στον αντίποδα, βέβαια, η κατάσταση για το ευρώ μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς το 2018 αποδεικνύεται ακόμη ένα... μέτριο έτος. Ενδεικτικά:

-4,68% έναντι του δολαρίου

-6,43% έναντι του ιαπωνικού γιεν

+3,67% έναντι του ελβετικού φράγκου

+1,90% έναντι της στερλίνας

Ακόμη πιο «μελανή», όμως, είναι η κατάσταση για τη στερλίνα, η οποία εν μέσω των ανησυχιών για την επόμενη ημέρα του Brexit, βλέπει τους επενδυτές να την εγκαταλείπουν, με τις ετήσιες απώλειες να καθορίζονται στο 6,42% έναντι του δολαρίου και στο 1,90% έναντι του ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018, 09:00