Πως η διαμάχη Κίνας –ΗΠΑ έπληξε το ρούβλι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, 17:15
Πως η διαμάχη Κίνας –ΗΠΑ έπληξε το ρούβλι

    Το ρούβλι έγινε αρκετά πιο φτηνό σήμερα στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Με την έναρξη των συναλλαγών η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε κατά 35 καπίκια φθάνοντας τα 65,43 ρούβλια , ενώ του ευρώ κατά 39 καπίκια φθάνοντας τα 73,43 δολάρια.

Στις 11.16 ώρα Μόσχας η ισοτιμία δολαρίου και ευρώ σε σχέση με το ρούβλι είχε φθάσει τα 65,46 και 73,49 αντίστοιχα.

Η ισοτιμία του ρουβλίου μειώθηκε παρά τις αυξητικές τάσεις της τιμής του πετρελαίου. Στις 11.20 ώρα Μόσχας η τιμή πετρελαίου Brent στο Διηπειρωτικό χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 1,29% φθάνοντας τα 71,54 δολάρια το βαρέλι.

Το ρούβλι γίνεται πιο φτηνό μαζί με τα άλλα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, δηλώνει η κύρια οικονομολόγος της Nordea Bank Τατιάνα Εβδοκίμοβα, καθώς το κινεζικό γιουάν σήμερα έχανε 0,6% της αξίας του, η τουρκική λίρα -1,4%, το νοτιοαφρικανικό ράντ -0,8% και το μεξικάνικο πέσο -0,5%.

Από τις αρχές του χρόνου, τη ζήτηση μετοχικών κεφαλαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις πιστωτών, την ενίσχυε η ελπίδα ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα διευθετηθεί, δηλώνει η Εβδοκίμοβα, επισημαίνοντας ότι ωστόσο τις τελευταίες μέρες η κατάσταση άλλαξε αισθητά.

Οι προσδοκίες ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία στις συνομιλίες που έγιναν στις 9-10 Μαΐου διαψεύστηκαν και δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει νέα συνάντηση.

Η Ρωσίδα οικονομολόγος εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν, επισημαίνει ότι « αυτή την στιγμή βλέπουμε την πρώτη αντίδραση των αγορών, αλλά στη συνέχεια έχει σημασία να παρακολουθούμε τα μακροοικονομικά στοιχεία και κυρίως να δούμε ποιο αντίκτυπο θα έχει η αποτυχία των κινεζο-αμερικανικών συνομιλιών στους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής και παγκόσμιας οικονομίας καθώς και στις τιμές πετρελαίου».

Πηγή: Vedomosti

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, 17:15