Μια νέα άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα αναστάτωνε τις αγορές και θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα οικογενειακά γραφεία και hedge funds στην ίδια πορεία με την Archegos Capital Management του Ηwang, σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, o Ρουμπινί, καθηγητής στο Stern School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο συνδυασμός των χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και της δημοσιονομικής τόνωσης οδηγεί τους επενδυτές στην ανάληψη υπερβολικού κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων επισήμανε τους κυκλικά προσαρμοσμένους δείκτες τιμής-κέρδους στα υψηλά που παρατηρήθηκαν το 1929 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως ένα σημάδι απερισκεψίας. «Πολλοί από τους παίκτες έχουν αναλάβει πολύ ρίσκο και μερικοί από αυτούς θα “ανατιναχτούν”» δήλωσε.

Ο καθηγητής, ο οποίος κέρδισε το ψευδώνυμο «Dr. Doom» για τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί πως θα μπορούσαν να προκληθούν περισσότερες «καταστροφές» ανάλογες του Archegos.

O Ρουμπινί είπε ότι θα μπορούσε να προκληθεί σοκ αν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξηθούν πάνω από 2% φέτος. Άλλοι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με την επιστροφή του πληθωρισμού και την προοπτική ενός πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που ένα ισχυρότερο δολάριο έχει οδηγήσει ορισμένα hedge funds και άλλους επενδυτές να συμβιβαστούν με απαισιόδοξα πονταρίσματα, το δολάριο θα εξασθενίσει μεσοπρόθεσμα, καθώς τα διπλά ελλείμματα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διευρύνονται, σύμφωνα με τον Ρουμπινί.

Εν τω μεταξύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα να διαφοροποιηθούν από τα περιουσιακά στοιχεία του δολαρίου. «Ακόμα κι αν τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ανάπτυξης στις ΗΠΑ ενισχύσουν το δολάριο, η πορεία του δολαρίου με την πάροδο του χρόνου είναι πτωτική» δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης