Στην δεύτερη κατάθεση του νέου επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου στρέφουν την προσοχή τους οι επενδυτές, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα bullish σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη στην πρώτη ημέρα κατάθεσής του για την αμερικανική οικονομία μεταφράζονται σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη ομιλία του την Τρίτη ο Powell είχε προκαλέσει selloff σε μετοχές και ομόλογα μετά την επιβεβαίωση πως η Fed παραμένει σε τροχιά για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων φέτος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση που η οικονομία κερδίσει momentum.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην νέα κατάθεσή του ο Powell διευκρίνισε πως δεν βλέπει ισχυρά σημάδια που να δείχνουν πως η σταδιακή υποχώρησή της ανεργίας και η σύσφιξη των συνθηκών στην αγορά εργασίας οδηγούν σε μια καθοριστική αύξηση μισθών που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σημαντική ενίσχυση του πληθωρισμού.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει πως η αύξηση των μισθών βρίσκεται σε σημείο επιτάχυνσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Powell, ενώ πρόσθεσε ότι «εκτιμώ πως μια περαιτέρω ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να λάβει χώρα χωρίς να προκαλέσει πληθωρισμό».

Μάλιστα, όπως εξήγησε, το μέγεθος του αμερικανικού εργατικού δυναμικού που εργάζεται ή αναζητά ενεργά εργασία είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που καταγραφόταν πριν την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει κάτω από τον στόχο του 2% της Fed, διαμορφούμενος στο 1,7% τον Ιανουάριο.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν υπερθέρμανση της οικονομίας», τόνισε ο Powell.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης