Η ευρωζώνη έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το ταμείο διάσωσης της ένωσης για να αποτραπεί κάποια μετάδοση από τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας, σε άλλες χρεωμένες χώρες, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δει να αυξάνεται το κόστος δανεισμού από την ημέρα που παρουσίασε τον προϋπολογισμό ο οποίος θα αυξάνει το χρέος, ευρισκόμενη σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν για τους δημοσιονομικούς κανόνες και προκαλώντας ανησυχία για μια νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Peter Praet δήλωσε πως αυτό αρχίζει να έχει κάποια επίδραση στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, και οι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στον ESM εάν υπάρξει περαιτέρω μετάδοση.

«Υπάρχει μια συζήτηση, η οποία βρίσκεται σε πολιτικό επίπεδο, για προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε εάν υπήρχε διάδοση σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Praet μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

«Αυτά δεν είναι μέτρα της κεντρικής τράπεζας. Σχετίζεται με τον ESM και με χώρες», ανέφερε ο Praet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν οι πιο σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ιταλία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ να σταματήσει το QE στο τέλος του χρόνου και να αυξήσει τα επιτόκια σε κάποιο σημείο μετά το επόμενο καλοκαίρι.

Αλλά ο Praet δήλωσε πως είναι δουλειά της κυβέρνησης να κρατήσει τους πιστωτές στο πλευρό της. «Άλλοι παράγοντες όπως τα οικονομικά θεμελιώδη και η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών, όπως αξιολογούνται από τους επενδυτές, παραμένουν βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το επίπεδο των αποδόσεων και των spreads των ομολόγων».

Αλλά προειδοποίησε πως η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει προβλέψιμη και θα συσφιχθεί σταδιακά μόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης