«Η Ελλάδα εξήλθε μιας μακρόχρονης και εξαντλητικής για τα μακροοικονομικά της μεγέθη κρίσης, με αποτέλεσμα να απολέσει χρόνο, κεφάλαια και επιδόσεις σχετικά με την καινοτομία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια καταβάλλει προσπάθειες να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Η πολιτεία λαμβάνει μέτρα και πρωτοβουλίες κι η αγορά τολμά επενδύσεις στον τομέα της έρευνας, της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Το στοίχημα θα κριθεί από το πόσο οργανωμένα θα εκτελεστεί η προσπάθεια αυτή, όπως και από την επιστροφή στη χώρα όσων την εγκατέλειψαν κατά την περίοδο της κρίσης. Είναι γεγονός ότι το brain drain έπληξε την οικονομία. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα φωτισμένα μυαλά και να αποτελέσουν τους εμπνευστές και καθοδηγητές για νέες δράσεις στο πεδίο της καινοτομίας», τόνισε στον χαιρετισμό του στο Φόρουμ Καινοτομίας ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός.

Επισήμανε πως «η σημερινή διοργάνωση έχει στο επίκεντρό της έναν τομέα, ο οποίος δημιουργεί νέα πρότυπα ανάπτυξης, αλλάζει τους όρους λειτουργίας της αγοράς, διαμορφώνει νέες συνθήκες απασχόλησης. Το μέλλον του επιχειρηματικού κόσμου βασίζεται στις καινοτόμες πρακτικές». Εξάλλου συνέχισε, «το πρώτο forum καινοτομίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν το προγραμματισμένο οικονομικό forum στο Βερολίνο, όπου θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων και ιδιαίτερα στην Πράσινη Οικονομία όπως ανακοινώθηκε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά το τελευταίο του ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου είπε επίσης ότι «οι συμμετέχοντες στο σημερινό forum καινοτομίας θα αναδείξουν τα συστατικά που οδήγησαν σε ελληνογερμανικά success stories καινοτομίας, θα δώσουν το έναυσμα για διαδραστικές δραστηριότητες και θα ανοίξουν πεδία επικοινωνίας νεοφυών επιχειρήσεων με ισχυρούς γερμανικούς ομίλους -που συμμετέχουν στη διοργάνωση- ώστε να προκύψουν νέες ελληνογερμανικές πρότυπες συνεργασίες».

Επισήμανε όμως «η Ελλάδα, αν και τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει εντείνει το ενδιαφέρον της για την καινοτομία, οι επενδύσεις της περιορίζονται στο 1,1% του ΑΕΠ» και τόνισε ότι «Η πορεία προς την υψηλή τεχνολογία είναι μονόδρομος, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της». Ανέφερε επίσης ότι «ο βαθμός υστέρησης στη διείσδυση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην υψηλή τεχνολογία αποτυπώνεται στα στοιχεία της  Eurostat: το 40% της ελληνικής μεταποίησης χρησιμοποιεί μέση ή χαμηλή τεχνολογία, το 43% μόνο χαμηλή τεχνολογία και μόλις το 17% κάνει χρήση υψηλής και μέσης ή υψηλής τεχνολογίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 46,5%. Σύμφωνα, δε, με τη ΔιαΝΕΟσις, στο διάστημα 2006-2013,  μόνο το 18%  των ελληνικών εξαγωγών αφορούσαν προϊόντα μέσης και υψηλής τεχνολογίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν,  για παράδειγμα, 30% στη Λετονία και 49% στην Πολωνία».

Κατά τον Πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητήρίου «πεδία που προσφέρονται στην Ελλάδα για καινοτόμες επενδύσεις είναι, ενδεικτικά, η αγορά της φαρμακοβιομηχανίας, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και το Intelligence of Things».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε τέλος πως «η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, πέραν φυσικά των διαφοροποιημένων ιδεών και της αποφασιστικότητας των πρωταγωνιστών του επιχειρηματικού στίβου, προϋποθέτει και κεφάλαια», αλλά «και την ανάπτυξη ενός συστήματος άμεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας και συνεργασίας  μεταξύ φορέων με πολύ διαφορετικές δράσεις, όπως τα επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις, τα εκκολαπτήρια νεοφυούς επιχειρηματικότητας, οι φορείς χρηματοδότησης και, φυσικά, το κράτος. Στην Ελλάδα ανάλογες υποδομές δεν υφίστανται, αν εξαιρέσουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Thess INTEC – Thessaloniki International Tecnology Center, που στόχο έχει να αποτελέσει το πρώτο εθνικής εμβέλειας και διεθνών προδιαγραφών επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο της χώρας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα εντάξει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη με τα διεθνή κέντρα έρευνας και τεχνολογίας, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για διεθνείς επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Το τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης σε βάθος 20ετίας θα συνεισφέρει συνολικά στην εθνική οικονομία περί τα 10,2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 7.000 νέες θέσεις εργασίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης