Τις προετοιμασίες της για την περίπτωση μη συμφωνίας («no deal») με το Ηνωμένο Βασίλειο εν όψει της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο θα επιταχύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής που ήταν αφιερωμένο στο Brexit.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς» ανέφερε ο Γιούνκερ, προτού ανακοινώσει πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19η Δεκεμβρίου όλες τις πληροφορίες που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν στην προετοιμασία για το “no deal”», δηλαδή το σενάριο του «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία απευθύνθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους Ευρωπαίους ομολόγους της, αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. και τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις».

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφίεται στην Ε.Ε. να του «προτείνει απαντήσεις». «Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς» τόνισε, προσθέτοντας πως δυσκολεύεται να καταλάβει τη «συναισθηματική κατάσταση των Βρετανών κοινοβουλευτικών».

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν «πολύ άσχημη». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τερέζα Μέι αδυνατούσε «να διατυπώσει τι ήθελε» και διακοπτόταν συχνά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απαιτούσε ολοένα πιο ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε «ακριβώς». Σύμφωνα με μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, η Μέι δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των «27» παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιανουαρίου ως την προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρείχε, πάντως, στη Μέι τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο «μηχανισμός ασφαλείας» – ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου – με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ’ όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία» μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Ταπεινωτική αποτυχία θεωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο η παρουσία της Μέι στις Βρυξέλλες

Η απόπειρα της πρωθυπουργού της Βρετανίας να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία για το Brexit θεωρήθηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους ταπεινωτική αποτυχία που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Δεδομένης της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία, η τελική έκβαση του Brexit παραμένει ασαφής και τα πιθανά σενάρια ξεκινούν από μία έξοδο με πρόσκρουση στα βράχια, δηλαδή ένα Brexit άνευ συμφωνίας, μέχρι τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τερέζα Μέι, η οποία επιβίωσε πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε από τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές των Τόρις, ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών πολιτικές και νομικές διαβεβαιώσεις που θα έπειθαν, όπως είπε η ίδια, τους Βρετανούς βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία του Brexit.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του περασμένου μήνα που επιδιώκει να διασφαλίσει μία ήπια έξοδο από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις 29 Μαρτίου 2019 και τη διαβεβαίωσαν ότι δεν θα δεσμεύσει επ’ αόριστον τη Βρετανία στο νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.

«Φαίνεται ότι η πρωθυπουργός απέτυχε στην προσπάθειά της να κομίσει σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία της για το Brexit» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να επαναφέρει την ψηφοφορία για τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και να επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ανακτήσει τον έλεγχο» πρόσθεσε.

Οι βρετανικές εφημερίδες μιλούν για ταπείνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ενώ η στερλίνα έπεσε στο 1,2591 δολάριο.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτουν την ιδέα της Μέι για τη διάσωση της παραπαίουσας συμφωνίας του Brexit» γράφει ο «Guardian», ενώ η «Sun» περιγράφει με μεγαλύτερη παραστατικότητα τη χθεσινή παρουσία της πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες: «Μαχαιρωμένη στο backstop: οι ηγέτες της Ε.Ε. λένε στη Μέι να πάει να χαθεί».

«Εμπιστευθείτε με»

Η Μέι ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικές και νομικές εγγυήσεις ότι το ιρλανδικό backstop θα είναι προσωρινό και να της δείξουν εμπιστοσύνη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιστορικό της, ότι, δηλαδή, μέχρι τώρα έχει φέρει αποτελέσματα ακόμη και όταν όλα ήταν εναντίον της.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ελπίζω πως απέδειξα ότι μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη ότι θα κάνω το σωστό, όχι πάντα το εύκολο, όσο δύσκολο και να είναι πολιτικά για μένα» δήλωσε, σύμφωνα με ανώτατο Βρετανό αξιωματούχο.

Η Τερέζα Μέι είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει στο βρετανικό κοινοβούλιο μία πλειοψηφία που θέλει να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγήσει τη χώρα έξω από την Ένωση με συμφωνία, αλλά προειδοποίησε ότι ένα ατύχημα εξόδου χωρίς συμφωνία είναι δυνατό.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέφεραν μία αράδα σε προηγούμενο σχέδιο κειμένου που αφήνει περιθώρια για περαιτέρω εγγυήσεις τον Ιανουάριο.

Πρόσωπο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η Μέι βρέθηκε σε μέγκενη. «Όλοι ρωτούσαν: τι ακριβώς θέλετε; Εκείνη δεν είχε σαφείς απαντήσεις».

Διπλωμάτες τόνισε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για μία δεύτερη μερίδα «νομικών» εγγυήσεων και ορισμένοι ηγέτες δήλωσαν ότι έχουν την πρόθεση να την ακούσουν και να προσπαθήσουν να την ικανοποιήσουν.

Ωστόσο, την προειδοποίησαν ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη για μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου άνευ συμφωνίας, παρά να ρισκάρει εκτροχιασμό του ευρωπαϊκού συστήματος ενσωμάτωσης: «Αναβάλαμε την τελική αναμέτρηση. Θα επανέλθει τον Ιανουάριο» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Με το Brexit σε αδιέξοδο, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανήλθε με την πρότασή του για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης