Οι αγορές πετρελαίου κινούνται ανοδικά μετά τη διακοπή του αγωγού της Forties στη Βόρεια Θάλασσα, αν και η άνοδος της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζει τα κέρδη.

Τα συμβόλαια του West Texas Intermediate (WTI) στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στα 57,35 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή 19 σεντς ή 0,3% υψηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμβόλαια του Brent διαμορφώνονται στα 63,56 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή 15 σεντς, ή 0,2% υψηλότερα. Οι διακυμάνσεις στην τιμή του αργού είναι πολύ περιορισμένες τις τελευταίες ημέρες, με το Brent να κινείται από την περασμένη Παρασκευή στα 63,00 έως τα 63,91 δολάρια το βαρέλι.

Η ανοδική πίεση απομακρύνθηκε μετά την απεργία των εργατών στον κλάδο του πετρελαίου της Νιγηρίας.

Παρ’ όλα αυτά, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε γενικά από τη συνεχιζόμενη διακοπή του δικτύου αγωγών της Forties στη Βόρεια Θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περαιτέρω στήριξη των τιμών προέρχεται από εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού από τον ΟΠΕΚ και από ομάδα παραγωγών εκτός του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Οι περικοπές ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και σήμερα καλύπτουν το σύνολο του επόμενου έτους, ωστόσο η Ρωσική Rosneft δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να παραταθεί πέρα από το 2018.

Η απόλυτη απειλή στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για την σύσφιξη των αγορών πετρελαίου είναι η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου, η οποία έχει αυξηθεί κατά 16% από τα μέσα του 2016 σε 9,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πλησιάζοντας ταχέως εκείνη των κορυφαίων παραγωγών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες αντλούν σήμερα περίπου 11 και 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης