Έκλεισε στις 14:00 το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο. Η διαδικασία έκδοσής του ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 και το επίσημο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών έγινε στις 12:00 το μεσημέρι. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Την έκδοση «έτρεξαν» έξι διεθνείς τράπεζες, οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale και ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ (PEPP) καθώς και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To αρχικό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετήθηκε 230 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 2,14%, ενώ αργότερα υποχώρησε στις 220 μ.β. (στο 2,02% περίπου).

Ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027, έχει αξιολόγηση B1 από τη Moody’s, BB από S&P και Fitch, και BBL από την DBRS.

Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι να ακολουθήσει τα βήματα και των υπόλοιπων πολλών χωρών, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στις αγορές με ανάλογες εκδόσεις έστω και με «αλμυρά» επιτόκια και έτσι να δηλώσει την «παρουσία» του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, πιο βασικός παράγοντας είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχουν επεκταθεί έως το τέλος Απριλίου και είναι πιθανό να επεκταθούν και τον Μάιο-Ιούνιο, με την κυβέρνηση να ανανεώνει συνεχώς τη λίστα της στήριξης της οικονομίας.

Δηλώσεις Σταϊκούρα

«Αντλήσαμε 2 δισ ευρώ έναντι συνολικών προσφορών 6,3 δισ. με επιτόκιο 2%», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Xρήστος Σταϊκούρας για τη σημερινή έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

«Αποτελεί θετική εξέλιξη» επισήμανε και «μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση γιατί το κόστος δανεισμού είναι ίσο με την αντίστοιχη έκδοση του Ιουλίου του 2019, που έγινε με πολύ καλύτερο τότε διεθνές περιβάλλον».

Επίσης, όπως είπε, το κόστος δανεισμού ήταν πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2018.

Αναφέρθηκε σε καλή ποιότητα επενδυτών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

«Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται.
Η Ελλάδα απέδειξε ότι μέσα σε αντίξοες συνθήκες μπορεί να τα καταφέρει» επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης