Το όραμά του για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit παρουσιάζει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να παγώσει λίγο τις βρετανικές προσδοκίες για μία «μοναδική στον κόσμο» προνομιακή εμπορική σχέση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάζει στο Λουξεμβούργο στους δημοσιογράφους το σχέδιο των κατευθυντηρίων γραμμών του πλαισίου της μελλοντικής σχέσης» με το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που θα διέπεται από ασαφείς ακόμη όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης δεν έχει ακόμη απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Λονδίνου, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στη συμφωνία που θα πλαισιώνει το Brexit και στη διευθέτηση ακανθωδών θεμάτων όπως το μέλλον των πολιτών και το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων.

Το κείμενο που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ενωσης κατά τη σύνοδο κορυφής της 22ας-23ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Αφού ζήτησε επί μήνες από τους Βρετανούς να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς ζητούν, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ικανοποιημένος την περασμένη εβδομάδα από τη σαφή θέση που έλαβε η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας της, οπότε και επιβεβαίωσε την επιθυμία της για την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Όμως δήλωσε ότι επιθυμεί την παραμονή σε ορισμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως των φαρμάκων και της εναέριας ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά αυτό που την ενδιέφερε κυρίως είναι η προοπτική της υπογραφής με την Ένωση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου , «της ευρύτερης δυνατής» , «η οποία θα καλύπτει περισσότερους τομείς και με ενισχυμένο επίπεδο συνεργασίας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης