Σε 992.762 ευρώ (ποσοστό 79,6%) ανήλθαν οι απώλειες του τζίρου για τις επιχειρήσεις της χώρας που τηρούν διπλογραφικά βιβλία -και τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας- τον Απρίλιο φέτος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, ο τζίρος στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ήταν 1.247.280 ευρώ τον Απρίλιο 2019 και συρρικνώθηκε σε 254.518 ευρώ τον Απρίλιο φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία υποβάλλουν στοιχεία στις φορολογικές αρχές σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία υποβάλλουν αντίστοιχα στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, ο τομέας «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία» και ο τομέας «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 93,3% και 85,5% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις του τομέα «Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας» και του τομέα «Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων» παρουσίασαν τη μικρότερη μείωση, κατά 11% και 12,2% αντίστοιχα.

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, ο κλάδος της «Εκπαίδευσης» παρουσίασε τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών (21,9%) σε σύγκριση με τον Απρίλιο πέρυσι, ενώ ο κλάδος που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών (97,1%) είναι η «Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών, Βίντεο και Τηλεοπτικών Προγραμμάτων, Ηχογραφήσεων και Μουσικών Εκδόσεων».

Στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, οι επιχειρήσεις του τομέα «Παροχής Νερού, Επεξεργασίας Λυμάτων, Διαχείρισης Αποβλήτων και Δραστηριοτήτων Εξυγίανσης» και του τομέα «Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας» παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 5,8% και 5,3% αντίστοιχα, μεταξύ του α’ τριμήνου 2020 και του α’ τριμήνου 2019.

Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία» (14,9%) και των τομέων «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» (11,8%), «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας» (11,8%).

Ενώ, από τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, οι επιχειρήσεις των κλάδων της «Εκπαίδευσης» και των «Δραστηριοτήτων Οργανώσεων» παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 0,6% και 3,1% αντίστοιχα, μεταξύ α’ τριμήνου 2020 και α’ τριμήνου 2019.

Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δημιουργικές Δραστηριότητες, Τέχνες και Διασκέδαση» παρουσίασαν τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών (3,5%), ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου των «Καταλυμάτων» κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση, (19,1%), μεταξύ α’ τριμήνου 2020 και α’ τριμήνου 2019. Συνολικά, ο τζίρος μειώθηκε κατά 556.340 ευρώ ή 11,8%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης