Τρία βήματα για τη μετάβαση των νησιών σε μορφές καθαρής ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας πρόσφατα στο φόρουμ για τα Ενεργειακά Νησιά που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. 

Συγκεκριμένα, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Γίνεται δυνατή η έναρξη λειτουργίας των υβριδικών έργων της Τήλου και της Ικαρίας. Οι σταθμοί αυτοί περιλαμβάνουν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία των δύο νησιών, με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.

2. Δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργηθεί από τη ΡΑΕ (ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας), με την τεχνική υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι δύο ειδικών πιλοτικών έργων σε ισάριθμα νησιά, για τη διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από ΑΠΕ.

3. Καθορίζεται η αδειοδοτική διαδικασία και το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης του έργου Πράσινο Νησί, που αφορά τον Αη Στράτη. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιείται από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το δήμο Αγίου Ευστρατίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ίδιο θέμα η ΔΕΗ επισημαίνει ότι στόχος του ομίλου είναι η δημιουργία πράσινων νησιών με ευφυή δίκτυα και βέλτιστη διαχείριση της ζήτησης και του διαθέσιμου δυναμικού ΑΠΕ. Ειδικότερα για το έργο της Ικαρίας τονίζει ότι πρόκειται για πρωτοποριακό έργο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού (ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες) και θα συνδράμει στην αποφυγή εκπομπών CO2 της τάξεως των 13.800 τόνων/έτος. Σήμερα, το έργο έχει κατασκευασθεί κατά το 85-90% και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2018.

Παράλληλα η ΔΕΗ κατασκευάζει πιλοτικά υβριδικά έργα όπως αυτά της Καρπάθου (ισχύος 30 κιλοβάτ) και της Γαύδου (20kW), ενώ προτεραιότητα αποτελούν δράσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση του ενεργειακού μίγματος των νησιών, όπως η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων Νισύρου, Λέσβου και του συμπλέγματος Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης