Όλα δείχνουν ότι το ευρώ θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου και μάλιστα δεν αποκλείουν το ευρωπαϊκό νόμισμα να φθάσει σύντομα και το 1,15. Πιο πιθανό όμως είναι να σταθεροποιηθεί πέριξ του 1,10.

Η πολιτική Τραμπ για μείωση της αξίας του δολαρίου, η ενίσχυση του πολιτικού κινδύνου στις ΗΠΑ από τις «οικονομικές ασυναρτησίες» του, οι μακροπρόσθεσμες τοποθετήσεις των επενδυτών στο ευρώ, που δεν βρίσκονται ακόμη σε υπερβολικά επίπεδα, αλλά και τα βελτιωμένα στοιχεία της ευρωζώνης ωθούν και θα συνεχίσουν να ωθούν το Ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν, μάλιστα, η ΕΚΤ αρχίσει να εγκαταλείπει την πολιτική χαλάρωσης από την συνεδρίαση του Ιουνίου, τότε το Ευρώ θα «δει» ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή το δολάριο φαίνεται να μην έχει «κυρίαρχο σενάριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών στις ΗΠΑ, δείχνει ότι η υπερδύναμη χάνει τη τη μάχη της οικονομικής ανάκαμψης σε σχέση με την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια της αγοράς νομισμάτων της Rabobank, η μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ευρώπη υποστηρίζουν το ευρώΌπως σημειώνει η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια της αγοράς νομισμάτων της Rabobank, η μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ευρώπη υποστηρίζουν το ευρώ.
«Η εκλογή του Macron στη Γαλλία έχει ενισχύσει τις πιθανότητες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τον επόμενο μήνα. Το κοινό έδαφος μεταξύ του νέου προέδρου της Γαλλίας και της Μέρκελ είναι ένας πολύ θετικός παράγοντας για το ευρώ», όπως τονίζει. «Και το καλύτερο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με το τελευταίο σκάνδαλο που αφορά τον Trump και τη Ρωσία», προσθέτει.
Όπως υποστηρίζει ωστόσο, το ευρώ θα χρειαστεί ένα «νέο κίνητρο» για να ενισχυθεί το τρέχον ράλι έναντι του δολαρίου.

Το «κλειδί» κρατά ο Μ. Ντράγκι, αλλά ο επικεφαλής της ΕΚΤ ακόμα διστάζει να ενθαρρύνει πολύ τους… ταύρους του ευρώ.

Η Rabobank εκτιμά πως στους επόμενους μήνες του ευρώ θα κινηθεί στο 1,08 με 1,10 έναντι του δολαρίου, σε αντίθεση με την ING η οποία θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα κάνει την κίνηση προς την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο το ευρώ.

Όπως, τονίζει, με οδηγό το θετικό μακροοικονομικό σκηνικό και τους εξασθενημένους πολιτικούς κινδύνους, η ΕΚΤ θα μπορέσει τελικά να στραφεί προς το tapering, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ, ενώ εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί στο 1,15 στα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την Credit Agricole, o πολιτικός κίνδυνος στοιχειώνει πλέον το δολάριο έναντι του ευρώ, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η αγορά έχει αποτιμήσει αυτόν τον κίνδυνο. Όπως τονίζει, αν και θεωρεί ότι κάποια στιγμή ο κίνδυνος γύρω από τις ΗΠΑ θα ηρεμήσει, ωστόσο θα παραμείνει ένας σημαντικό οδηγός στην αγορά συναλλάγματος στο επόμενο διάστημα.

Η Credit Agricole προτιμά έτσι να αποφύγει το δολάριο και προτιμά τις long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/στερλίνας και δολαρίου Αυστραλίας/ δολαρίου Νέας Ζηλανδίας.

Όπως τονίζει, το ευρώ φαίνεται ακόμη φθηνό σε σχέση με την ιστορία του και σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη, ωστόσο σημειώνει πως ένας λόγος ανησυχίας της ΕΚΤ θα ήταν η ταχεία άνοδος του ευρώ στο 1,15-1,16 έναντι του δολαρίου στα επόμενα τρίμηνα, καθώς αυτό θα επηρεάσει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αλλά και των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Ωθηση και από τη… Μέρκελ

Για του λόγου το αληθές, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel ότι το ευρώ είναι «πολύ αδύναμο».

Ειδικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε σχολική εκδήλωση στο Βερολίνο δήλωσε πως τα υψηλά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας οφείλονται, μεταξύ άλλων, στο πολύ αδύναμο ευρώ λόγω της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς και στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Παρ’ολ’αυτά ανέφερε πως η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τις επενδύσεις.

Στην ίδια εκδήλωση, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί άλλη έξοδος χώρας από την ΕΕ, ενώ εξήγησε πως η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τον νέο Γάλλο πρόεδρο να πετύχει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης