Πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ να εντείνουν την ανησυχία ότι ένα δεύτερο «κύμα» λοιμώξεων θα πλήξει εκ νέου τη ζήτηση για «μαύρο χρυσό».

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου, υποχωρεί κατά 0,72%, στα 38,45 δολ. το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Ιουλίου, «χάνει» 1,49%, στα 35,72 δολ. το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανάκαμψη της ζήτησης είναι έτσι κι αλλιώς μια υπόθεση που θα τραβήξει σε χρόνο και ένα νέο κύμα κρουσμάτων σίγουρα θα αυξήσει την ανησυχία ότι αυτός ο χρόνος μπορεί να επιμηκυνθεί έτι περαιτέρω» αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING, Warren Patterson.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες χωρίς νέα κρούσματα, αξιωματούχοι του Πεκίνου ανακοίνωσαν 79 νέα κρούσματα μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και στις ΗΠΑ. Μόνο το Σάββατο καταγράφηκαν 25.000 νέα κρούσματα, ενώ περισσότερες πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των νέων νοσηλειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα επίσης ενισχύουν τον σκεπτικισμό για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αυξήθηκε τον Μάιο κατά 4,4%, λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν από τους αναλυτές, δείχνοντας ότι η ανάκαμψή της δεν είναι ανέφελη.

«Συνολικά, με την προσφορά να ρέει σε ένα λίγο έως πολύ προσδιορισμένο επίπεδο, η ζήτηση θα είναι ο παράγοντας-κλειδί για την κίνηση των τιμών» σημειώνει από την πλευρά του ο Bjornar Tonhaugen της Rystad Energy.

Εποπτική επιτροπή του OPEC θα συνεδριάσει την Πέμπτη, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο οι περικοπές-ρεκόρ στην παραγωγή οι οποίες έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος του OPEC+ τηρούνται από όλες τις χώρες-παραγωγούς.

Το Ιράκ, το οποίο συνήθως αποτελεί παράγοντα αθέτησης των συμφωνιών περικοπών στην παραγωγή, συμφώνησε με τις βασικές πετρελαϊκές του εταιρείες σε περαιτέρω περικοπή της παραγωγής αργού τον Ιούνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης