Η τουρκική λίρα υποχώρησε και τη Δευτέρα, καθώς ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα εγκρίνει βαθύτερες περικοπές στα επιτόκια από ό,τι αναμενόταν, ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το πέρασμα του κορονοϊού στην τουρκική οικονομία.

Η λίρα υποχώρησε 1,4% στα 6,41 ανά δολάριο στις συναλλαγές στο Borsa Istanbul, επεκτείνοντας τις απώλειες  που, από την περασμένη εβδομάδα κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα, μετά τη νομισματική κρίση, το καλοκαίρι του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα άλλα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών επίσης υποχώρησαν, ενώ το ραντ της Νοτίου Αφρικής σημείωσε απώλειες 2,1%. Ο κύριος δείκτης μετοχών BIST-100 υποχώρησε 8,9% στις 87.085 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση την Πέμπτη, για να εξετάσει το επίπεδο των επιτοκίων. Εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα ποσοστά κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης στο 10,25%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, με έναν οικονομολόγο να προβλέπει μείωση κατά 150 μονάδες βάσης.

Το Reuters δήλωσε ότι θα συνεχίσει να θέτει ερωτήσεις στους οικονομολόγους, καθώς οι προσδοκίες μπορεί να αλλάξουν μετά την περικοπή των επιτοκίων των ΗΠΑ, από τη Federal Reserve, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αρχές θα εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και την υποστήριξη διαφόρων τομέων της οικονομίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, θα ανακοινώσει τα βήματα που αναμένεται να παρθούν, μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο Αλμπαϊράκ στο Twitter.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι παρά τις περικοπές των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι μεγάλες περικοπές των επιτοκίων στην Τουρκία θα αυξήσουν την πίεση στη λίρα. Ανησυχούν για την πολιτική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επλήγη σοβαρά τον Ιούλιο, όταν ο Ερντογάν απέλυσε και αντικατέστησε τον κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας για την αποτυχία του να μειώσει τα επιτόκια. Ο Ερντογάν έχει ζητήσει μονοψήφια επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού από 24% τον περασμένο Ιούλιο. Τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία είναι τώρα αρνητικά, όταν αφαιρεθεί ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού που κυμαίνεται στο 12,4%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης