Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ακινήτων όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, ο αιγιαλός και οι παραλίες, οι δασικές εκτάσεις και οι περιοχές Natura, όπως ρητά επαναλαμβάνει, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας-ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο), Ράνια Αικατερινάρη.

«Υπήρξαν δυστυχώς πολλές παρερμηνείες. Είναι προφανές, βάσει της κοινής λογικής αλλά και της σχετικής νομοθεσίας, ότι αρχαιολογικά μνημεία, αλλά και μια σειρά από άλλες ειδικές κατηγορίες ακινήτων όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις κ.α. εξαιρούνται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν κάποια διαθέσιμα στοιχεία είναι ανελλιπή ή μη επικαιροποιημένα στις βάσεις δεδομένων του κτηματολογίου, είναι ώρα να δουλέψουμε για να το αλλάξουμε -για παράδειγμα, όπως γνωρίζετε, δεν έχουν κυρωθεί ακόμη όλοι οι δασικοί χάρτες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο. Συνεπώς το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ και σε αυτό δεν χωρούν παρερμηνείες» ξεκαθαρίζει.

Η κα Αικατερινάρη, που πρόσφατα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 83ης ΔΕΘ και είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις των τοπικών θυγατρικών, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕΣΥΠ συνεχίζει τους ελέγχους, ώστε να έχει στα χέρια της ένα καθαρό και αξιοποιήσιμο χαρτοφυλάκιο. «(…) Για δεκαετίες, δεν υπήρξε η καταγραφή και η επικαιροποίηση των απαιτούμενων στοιχείων σε ενιαία βάση δεδομένων. Πρόκειται όπως καταλαβαίνετε για ένα τεράστιο έργο με σημαντικές δυσκολίες (…) Σήμερα, σημαντικό τμήμα της δημόσιας περιουσίας είτε είναι καταπατημένο είτε παραμένει ανεκμετάλλευτο και απαξιώνεται, να το πω απλά, “ρημάζει” και η αξιοποίηση μπορεί να αποδώσει πολλαπλά οφέλη, να δώσει πνοή ανάπτυξης και επενδύσεων, αλλά και να εκμεταλλευτεί δυνατότητες συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή συνεργασιών με τις τοπικές κοινωνίες» υπογραμμίζει.

Προσθέτει πως είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν καταλύτη και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, όπως και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τις τρεις εταιρείες της Θεσσαλονίκης, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, την ΕΥΑΘ ΑΕ, τη ΔΕΘ-Helexpo AE και την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ ΑΕ), η κα Αικατερινάρη επισημαίνει την καίρια σημασία τους για την τοπική οικονομία και κοινωνία και υπενθυμίζει τους σχετικούς στόχους του στρατηγικού σχεδίου της ΕΕΣΥΠ.

Σχετικά με την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, τονίζει:

«Ως ΕΕΣΥΠ είμαστε αρωγός της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo AE στην επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις προοπτικές που θα ανοίξουν για τη ΔΕΘ και την οικονομία της περιοχής».

Ερωτηθείσα για τους στόχους εσόδων της διετίας, η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου σημειώνει:

«Το ΤΑΙΠΕΔ, ως άμεση θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, προχωρά μεθοδικά και αποτελεσματικά στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης, με τα σωρευτικά έσοδα του προγράμματος έως και το τέλος του 2017 να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ. Το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, με ημερομηνία 5 Ιουνίου 2018. Για το 2018, έχει τεθεί ως στόχος τα 2 δισ. σε έσοδα».

Από τις 10 Σεπτεμβρίου τα κλιμάκια των θεσμών επέστρεψαν στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιολογήσουν την ελληνική πρόοδο. Οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται ψηλά στη λίστα των στόχων. Σε ποιο πεδίο των αρμοδιοτήτων της ΕΕΣΥΠ θα δοθεί η έμφαση στο αμέσως επόμενο διάστημα;

«Ως προς τη δημιουργία εσόδων, όπως είπα, αυτά καταρχήν προέρχονται από το πρόγραμμα υλοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι πολύ συγκεκριμένο και δημοσιευμένο, όπως και από έσοδα μερισμάτων από τις συμμετοχές της ΕΕΣΥΠ, αναμένοντας ότι η ενίσχυση της αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων (ενίσχυση εσόδων και εκλογίκευση δαπανών) θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κερδοφορία που είτε θα διοχετευθεί σε επενδύσεις στα πάγιά τους είτε σε ενίσχυση μερισμάτων προς το μέτοχο.

Μέρος των μερισμάτων του μετόχου, θα επιστρέψει και πάλι πίσω στην οικονομία με τη μορφή επενδύσεων, είτε σε κλάδους στρατηγικής σημασίας και προοπτικής είτε στις εταιρείες εντός του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ που έχουν ανάγκη από κεφάλαια για επενδύσεις ή εξορθολογισμό της λειτουργίας τους» τονίζει η κα Αικατερινάρη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης