Το ευρώ σημειώνει δυναμικό ράλι σήμερα καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό η οποία μειώνει τις πιέσεις που είχε δεχθεί το τελευταίος διάστημα η Μέρκελ, ωστόσο οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα κέρδη ενδέχεται να είναι βραχύβια λόγω των έντονων διχασμών εντός της ΕΕ.

Μια τεταμένη σύνοδος κορυφής που ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής κατάληξε σε αόριστες υποσχέσεις από τους ηγέτες της ΕΕ για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και τη διερεύνηση νέων κέντρων μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία ωστόσο μείωσε τις πιθανότητες να καταρρεύσει η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ και το ευρώ κέρδισε έδαφος έναντι του δολαρίου, του ελβετικού φράγκου, της στερλίνας και του γιεν, εμ την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1,1631 με άνοδο 0,50%, την μεγαλύτερη σε ημερήσιο επίπεδο εδώ και έναν μήνα.

«Η συμφωνία θα μειώσει το βάρος σε χώρες όπως η Ιταλία, μειώνει τις πιθανότητες επικείμενου διαχωρισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ και θεωρείται θετική για το ευρώ», σημειώνει στο Reuters ο Viraj Patel, αναλυτής νομισμάτων της ING.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από το ευρώ, επειδή η συμφωνία ήταν μη δεσμευτική και η σύνοδος κορυφής έδειξε πόσο διχασμένη παραμένει η Ευρώπη, ιδίως με την εμφάνιση μιας νέας ευρωσκεπτικής κυβέρνησης στην Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι διαφωνίες εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης μπορούν πλέον να ασκήσουν πίεση στο νόμισμα και είναι πιθανό να το δούμε αυτό αρκετές φορές στο επόμενο διάστημα», σημειώνει ο Anthony Praefcke, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς νομισμάτων στην Commerzbank.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης