Mεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση με μείωση των επιτοκίων σε ευρωζώνη και ΗΠΑ προεξοφλούν οι αγορές, καθώς στις αγορές δημιουργείται σκηνικό “ζόφου” εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας του κορωναϊού.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται η αντίδραση των κρατικών ομολόγων δεν είναι εναρμονισμένη. Οι επενδυτές στρέφονται κυρίως σε αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν διαρκώς σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας όπως τα ελληνικά δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετους ομολόγου πριν από λίγο ξεπέρασε το 1,22% (από 1,08% χθες) του 5ετους το 0,47% (από 0,43%) και του 15ετούς το 1,74%.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η Fed ετοιμάζεται να προχωρήσει τον επόμενο κιόλας μήνα σε μείωση του επιτοκίου της.

Η κίνηση αυτή έχει ήδη προεξοφληθεί από την προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος. Στην ίδια αγορά προεξοφλείται με πιθανότητα 80% μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυσοίωνες προοπτικές, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να επαληθεύονται ωθούν σύμφωνα με την Handelsblatt την Γερμανία στην υιοθέτηση δημοσιονομικού πακέτου στήριξης προκειμένου να αναχαιτήσει την επερχόμενη ύφεση.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος εκδηλώθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καθώς από τις συναλλαγές των 124 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν, τα 98 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,18% έναντι -0,56% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,74% απο 1,58%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να κυμαίνεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0953 έναντι του δολαρίου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,289% στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,354%, στη διάρκεια των 3μηνων στο -0,415% και στο μήνα στο -0,473%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0964 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης