Σε καμία άλλη χώρα η οποία εισήλθε σε πρόγραμμα στήριξης, τα προβλήματα δεν ήταν τόσο μεγάλα και η διοίκηση τόσο αδύναμη, όσο στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτηθείς για την επερχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει, τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν ήδη μεγάλα και επιπλέον, στη διάρκεια της περιόδου που ήταν υπουργός ο Γ. Βαρουφάκης, η Ελλάδα κινήθηκε σε λανθασμένη κατεύθυνση για έξι μήνες το 2015, και αυτό «κόστισε στους Έλληνες δισ. ευρώ».

Για αυτούς τους λόγους, συνέχισε ο Ρέγκλινγκ, η διαδικασία προσαρμογής διήρκεσε οκτώ χρόνια και όχι μόνο τρία, όπως στις υπόλοιπες χώρες.

Αλλά τώρα, τόνισε, οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς. Από το 2016 η χώρα δεν έχει ελλείμματα παρότι το έλλειμμα το 2009 διαμορφωνόταν στο 15% του ΑΕΠ. Αυτά τα αποτελέσματα «ήταν δυνατά μόνο επειδή η Ελλάδα εφάρμοσε ευρείες και συχνά επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά σε πραγματικούς όρους.

Αυτό, κατά τον Ρέγκλινγκ, ήταν απαραίτητο επειδή στο παρελθόν είχαν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η παραγωγικότητα και η χώρα είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της.

Σήμερα ο επικεφαλής του ESM δηλώνει ότι εάν η Ελλάδα μείνει στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων, «τότε βλέπω ένα καλό μέλλον για τη χώρα στην Ευρωζώνη».

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από τις άλλες χώρες για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, τόνισε πως σήμερα χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.

«Αυτές οι χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα έχουν εφαρμόσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα με αποφασιστικό τρόπο και έχουν επιδείξει κυριότητα. Με αυτόν τον τρόπο έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος η οικονομική τους πολιτική θα εξυπηρετεί τους στόχους της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει στη μεταρρυθμιστική πορεία. Διαφορετικά, κάποια από τα προσφάτως συμφωνηθέντα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ακυρωθούν. Επίσης, η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα βρίσκεται υπό μόνιμη εποπτεία και αξιολόγηση από τις αγορές και τους επενδυτές, ακριβώς όπως και οι άλλες χώρες που στο παρελθόν βρέθηκαν σε πρόγραμμα. Θέλουν να ξέρουν ότι τα λεφτά τους είναι καλά και ασφαλώς επενδεδυμένα μακροπρόθεσμα» επεσήμανε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης