Ρεκόρ αφίξεων Αυστριακών τουριστών στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 15:33
Ρεκόρ αφίξεων Αυστριακών τουριστών στην Ελλάδα

 Αριθμό ρεκόρ, που μόνον από τις αεροπορικές πτήσεις ξεπέρασε τις 515.000, κατέγραψαν οι αφίξεις Αυστριακών τουριστών στην Ελλάδα μέσα στο 2019, ενώ ιδιαίτερα ευοίωνες, σύμφωνα με τα μηνύματα από την αυστριακή τουριστική αγορά, είναι οι προοπτικές και για το 2020, όπως επισημαίνει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η προϊσταμένη του Γραφείου Αυστρίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Ελένη Μελιτά, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Βιέννης, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με εντυπωσιακό περίπτερο του ΕΟΤ και 16 συνεκθετών του.

Την έκθεση, η οποία ανοίγει αύριο, Πέμπτη, τις πύλες της και διαρκεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή (παίρνουν μέρος 850 εκθέτες από 80 χώρες και αναμένονται πάνω από 160.000 επισκέπτες), θα επισκεφθούν η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και η γενική διευθύντριά του Σοφία Λαζαρίδου, που θα έχουν τις επόμενες ημέρες σειρά συναντήσεων και επαφών στο ελληνικό περίπτερο με τουριστικούς παράγοντες, επικεφαλής ταξιδιωτικών ομίλων και δημοσιογράφους.

Συνεκθέτες στο ελληνικό περίπτερο είναι οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, η Πάρος, αλλά και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει η προϊστάμενη του Γραφείου Αυστρίας του ΕΟΤ, η Ελλάδα βρίσκεται από το 2014 σε συνεχή ανοδική πορεία στην τουριστική κίνηση από την Αυστρία, σημειώνοντας ρεκόρ αυξήσεων, με κορύφωση το 2019, κατά το οποίο παρέμεινε, με διαφορά, στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών για τις κύριες θερινές διακοπές τους, έχοντας πετύχει θεαματική αύξηση της τάξης του 22,3% σε σχέση με το 2018.

Η ίδια σημειώνει ότι στο πλαίσιο των παρουσιάσεων των φετινών προγραμμάτων, όλες οι προβλέψεις των Αυστριακών τουριστικών πρακτόρων, ως προς τις προκρατήσεις του 2020 για την Ελλάδα, είναι πάρα πολύ ευνοϊκές και ελπιδοφόρες, φέροντας την χώρας μας να κατέχει και πάλι την πρώτη θέση για τις καλοκαιρινές διακοπές και να προηγείται των ανταγωνιστριών της χωρών, της Ισπανίας (απέναντι στην οποία οι προκρατήσεις για την Ελλάδα είναι περισσότερες κατά 30%), της Κροατίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την κ. Μελιτά, οι Αυστριακοί είναι παραδοσιακοί και επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες της Ελλάδας, την οποία γνωρίζουν και αγαπούν, θέλοντας να ανακαλύψουν πολύ περισσότερα πέραν από τους πολύ γνωστούς προορισμούς όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδος, Κως, και, επιπλέον, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι περισσότεροι από αυτούς ταξιδεύουν ατομικά, ενημερώνονται ατομικά και προβαίνουν μόνοι τους διαδικτυακά σε online κρατήσεις.

«Πέρα από το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, που έρχεται πρώτο στην προτίμησή τους και που είναι ήλιος και θάλασσα, τους ενδιαφέρει πολύ ο πολιτιστικός τουρισμός, η επίσκεψη πόλεων, έχοντας αρχίσει να ανακαλύπτουν την Αθήνα, από την οποία έμειναν κατενθουσιασμένοι οι Αυστριακοί τουριστικοί πράκτορες οι οποίοι συμμετείχαν σε ταξίδι που διοργάνωσε πρόσφατα το Γραφείο Αυστρίας του ΕΟΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μελιτά.

Η ίδια, προσθέτει ότι το Γραφείο, προσπαθώντας να διοργανώνει για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες επισκέψεις σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, με ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν, έχει ως στόχο, κατά πρώτο την ανάδειξη των πολλών εναλλακτικών προϊόντων της Ελλάδας, και κατά δεύτερο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που ανταποκρίνεται και στα ενδιαφέροντα της πληθυσμιακής ομάδας των Αυστριακών ηλικίας 50 ετών και άνω.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κρεμς, που εστιάστηκε σε ηλικίες 50 ετών και άνω, κατέδειξε πως αυτή η πληθυσμιακή ομάδα, με αρκετά υψηλό οικονομικό επίπεδο και χρόνο, ταξιδεύει μετά την κύρια θερινή σεζόν, προτιμώντας δηλαδή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και αυτό συντείνει πολύ στην επιμήκυνση της ελληνικής τουριστικής περιόδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι η Ένωση Συνταξιούχων Αυστρίας, διοργανώνοντας κάθε χρόνο ετήσιο ταξίδι για 10.000 μέλη της, το 2019 το πραγματοποίησε στην Κρήτη, η οποία θα είναι ο προορισμός της για τις διακοπές τους και το 2020.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η προϊστάμενη του Γραφείου Αυστρίας του ΕΟΤ τονίζει πως, από μέρους του, προωθείται ιδιαίτερα και ο μαθητικός τουρισμός προς την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, στην Αυστρία υπάρχουν πολλά σχολεία κλασικής παιδείας, τα οποία ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Ελλάδα ως γενέτειρα του Πολιτισμού, κάτι που για τη χώρα μας είναι επίσης μία καλή ευκαιρία για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την εξασφάλιση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων για την επίσκεψή της.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κατέχει εδώ και χρόνια μία από τις πρώτες θέσεις, ή και επανειλημμένα την πρώτη θέση, στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών για τις θερινές διακοπές τους, με κατά μέσο όρο πάνω από 450.000 (σ.σ. σε μία χώρα με συνολικό πληθυσμό 8,8 εκατομμύρια κατοίκους) να καταφθάνουν ετησίως στη χώρα μας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 15:33