Μια ανάσα από τα 55 ευρώ η μεγαβατώρα διαμορφώθηκε χθες η υψηλότερη τιμή στη δημοπρασία ΝΟΜΕ, καθώς συνολικά οι προσφορές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες εξασφάλισαν ενέργεια σε τιμές που ξεκίνησαν από τα 54,64 ευρώ η μεγαβατώρα και έφτασαν μέχρι τα 54,74 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πρακτικά η ενέργεια που εξασφαλίστηκε χθες από προμηθευτές και εμπόρους, θα αντικαταστήσει τις αγορές που έγιναν πέρυσι τον Οκτώβριο σε τιμές πολύ χαμηλότερες έως και 15 ευρώ στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίσω από την εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, κρύβονται οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί το θεματοφύλακα για το άνοιγμα της αγοράς.

Την περασμένη Παρασκευή, μόλις 3 εργάσιμες ημέρες πριν τη δημοπρασία του Οκτωβρίου, ο Ρυθμιστής επέλεξε να θέσει σε δημόσια διαβούλευση αλλαγές στον κώδικα συναλλαγών δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων, που προτάθηκαν από το ενεργειακό χρηματιστήριο.

Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβανόταν και εισήγηση να μπει περιορισμός στις εξαγωγές ενέργειας, θέτοντας συγκεκριμένη ποσόστωση για τις ποσότητες από τα ΝΟΜΕ που μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλες αγορές. Με δεδομένο ότι η φυσική παράδοση της ενέργειας από τη δημοπρασία του Οκτωβρίου γίνεται Δεκέμβριο, χρειάστηκε να φτάσουμε μια μέρα πριν, προκειμένου η ΡΑΕ να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί κανονικά και ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από την επόμενη δημοπρασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο το αλαλούμ που προκλήθηκε με ευθύνη της ΡΑΕ, έδωσε σήμα προς τους εμπόρους ότι θα είναι η τελευταία δημοπρασία κατά την οποία θα μπορούν ελεύθερα να εξάγουν ποσότητες ενέργειας από τα ΝΟΜΕ στις ευνοϊκές τιμές της δημοπρασίας, εξασφαλίζοντας σημαντικό όφελος συγκυριακά και ανάλογα με τις τιμές στις περιφερειακές αγορές.

Έτσι εξηγούν, κύκλοι της αγοράς και τη χθεσινή εξέλιξη, δηλαδή την εκτίναξη των τιμών. Βεβαίως οι υψηλές τιμές αντανακλούν τις προβλέψεις της αγοράς για άνοδο των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν προκύψει από την άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Επίσης, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ρεύματος θα πιεστούν εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στις πυρηνικές μονάδες του Βελγίου, που περιορίζουν την προσφορά στην Κεντρική Ευρώπη.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή στις δημοπρασίες; Πρακτικά οι τιμές που διαμορφώθηκαν (55 ευρώ) μεταφράζονται σε τελική τιμή καταναλωτή (μαζί με τη μπάντα) στα 65 ευρώ η μεγαβατώρα. Η συγκεκριμένη τιμή είναι πάνω από τρέχοντα τιμολόγια μεγάλων πελατών κυρίως στη μέση τάση (ξενοδοχεία, βιομηχανίες).

Πρακτικά δηλαδή θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις προκειμένου να μην πωλείται επί ζημία το ρεύμα. Αυτό ισχύει κυρίως για την μέση τάση όπου να θυμίσουμε η ΔΕΗ καταγράφει και τις μεγαλύτερες απώλειες μεριδίου. Έτσι ενώ σε όλες τις κατηγορίες πελατών το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ είναι 80%, ειδικά στη Μέση Τάση το μερίδιό της είναι 60% και οι ιδιώτες έχουν το 40%.

Εάν η ΔΕΗ δεν αυξήσει και εκείνη τις τιμές της, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε νέο πισωγύρισμα και επαναπατρισμό πελατών στη ΔΕΚΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το άνοιγμα της αγοράς.

Πηγές της αγοράς σχολιάζοντας τις εξελίξεις χαρακτηρίζουν το χθεσινό αποτέλεσμα των δημοπρασιών ως το χειρότερο δυνατό και ακραίο σενάριο για την αγορά και επιρρίπτουν ευθύνη στη ΡΑΕ για λάθος χειρισμούς.

Το βέβαιο είναι ότι η αγορά δοκιμάζει εκ νέου τις αντοχές της, καθώς η άνοδος του κόστους παραγωγής (λόγω των διοξειδίων) ασκεί νέες πιέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης