Η τουρκική κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα στο κοινοβούλιο έναν συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2022, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι, αφού η κατρακύλα της λίρας έχει επιβαρύνει τον υπάρχοντα Προϋπολογισμό με τις εκκρεμείς αυξήσεις μισθών και άλλες νέες δαπάνες.

Η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται με τη λίρα να έχει απωλέσει περίπου το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, προκαλώντας δραματική μείωση στα εισοδήματα των Τούρκων πολιτών, και ενώ σήμερα μπαίνει στο τελικό στάδιο η συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο για την έγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός αναμένεται να λάβει υπόψη του την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συνταξιοδοτικές πληρωμές, καθώς και άλλα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κατρακύλα της λίρας και την έξαρση του πληθωρισμού.

«Ο τρέχων προϋπολογισμός είναι σφιχτός, θα πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού και των εξελίξεων στην οικονομία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα συμπληρωματικό σχέδιο προϋπολογισμού για να συμπεριλάβει επιπλέον δαπάνες», δήλωσε ο ένας ανώτερος αξιωματούχος.

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας είναι ισχυρά σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές, γεγονός που της αφήνει περιθώριο για πιθανή δημοσιονομική τόνωση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος και προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,5% για φέτος και για το 2022. Μέχρι το 2016 κυμαινόταν κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει περιθώριο αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ. Αυτό το περιθώριο θα αξιοποιηθεί. Θα γίνουν σημαντικές αλλαγές ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία. Ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δεν επαρκεί, εφόσον ληφθούν υπόψη οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, και άλλα μέτρα στήριξης ενισχύσεις», δήλωσε ο δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση του σχεδίου για τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό.

Όπως τόνισαν και οι δύο αξιωματούχοι, ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός θα παρουσιαστεί μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό που έχει ήδη κατατεθεί στο κοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα. Το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η ισοτιμία της λίρας σήμερα βρίσκεται στις 14,32 έναντι του δολαρίου, ενώ χθες έπιασε νέο ιστορικό χαμηλό στις 14,99.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης