Πέντε εταιρείες θα προχωρήσουν σε παραδόσεις αργού τον Σεπτέμβριο μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του Διεθνούς Χρηματιστηρίου Ενέργειας (INE) της Σαγκάης, των πρώτων τέτοιων συμβολαίων με τα οποία η Κίνα φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τα παγκόσμια σημεία αναφοράς στο εμπόριο πετρελαίου.

Οι εταιρείες, μεταξύ αυτών οι κρατικές κινεζικές Unipec και Zhenhua Oil, θα παραδώσουν συνολικά 600.000 βαρέλια αργού προέλευσης Μέσης Ανατολής σε αγοραστές του συμβολαίου Σεπτεμβρίου μέσω του ΙNE, σύμφωνα με πέντε πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To INE της Σαγκάης εισήγαγε το συμβόλαιο τον Μάρτιο, με πρώτο μήνα παράδοσης τον Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί χρόνος στους συμμετέχοντες να συγκεντρώσουν απόθεμα για τη φυσική παράδοση του προϊόντος, αλλά και για να “ωριμάσει” το ίδιο το συμβόλαιο.

Η Κίνα, ο μεγάλυτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον πλανήτη, επιθυμεί τα futures της Σαγκάης να καταστούν το τρίτο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, μαζί με το βρετανικό συμβόλαιο Brent και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI).

Οι απρόσκοπτες παραδόσεις αργού μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Σαγκάης θα αποτελέσουν “κλειδί” επιτυχίας των κινεζικών φιλοδοξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα παρακολουθούμε την πορεία των παραδόσεων για να δούμε εάν θα εξελιχθεί απρόσκοπτα. Εάν δεν υπάρξουν δυσλειτουργίες και παραδοθούν σεβαστές ποσότητες, θεωρώ ότι υπάρχουν τρομερές προοπτικές», τόνισε ο John Driscoll, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής JTD Energy από την Σιγκαπούρη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης