Η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης για απόσυρση μεταρρυθμίσεων, που είχαν ως στόχο μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, αρχίζει να γίνεται πράξη.

Στην πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία από την ανάληψη των καθηκόντων του, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο καθιστά πιο δύσκολο στους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζομένους με συμβάσεις μικρής διάρκειας, αλλά και βάζει φρένο στην έξοδο επιχειρήσεων από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με αυτή την απόφαση επιδιώκουμε να ανατρέψουμε προηγούμενους νόμους, που αύξησαν την εργασιακή ανασφάλεια] δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η τελική εκδοχή του λεγόμενου «διατάγματος αξιοπρέπειας» ήταν λιγότερο φιλόδοξη σε σχέση με την αρχική πρόταση, ύστερα από πίεση του υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα έθετε υπό πίεση τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει να λάβει την έγκριση και του Κοινοβουλίου, θέτει όρια στο πόσες φορές, μπορεί ένας εργοδότης να ανανενώσει μία βραχυπρόθεσμη σύμβαση εργασίας, ενώ προσθέτει δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζομένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρατική στήριξη για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους σε περίοδο πέντε ετών, πριν λάβουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα, μπορούν να έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμο έως και τέσσερις φορές υψηλότερο της βοήθειας.

Πηγή: Bloomberg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης