Τα σχέδια των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων από 10% σε 25% τον Ιανουάριο του 2019 θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς έως τότε “αποκλείεται” να έχει υπάρξει ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπερ Ρος.

ΗΠΑ και Κίνα συζητούν προς το παρόν την ατζέντα των συνομιλιών των δύο προέδρων, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, κατά τη σύνοδο του G20 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, την 30ή Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχόλιό του για την πληροφορία ότι η Κίνα ενδεχομένως να προσέλθει εκεί με λίστα παραχωρήσεων προκειμένου να υπάρξει ύφεση του «εμπορικού πολέμου», ο κ. Ρος ανέφερε ότι μέχρι τη συνάντηση όλα έχουν “προπαρασκευαστικό χαρακτήρα”.

«Το μεγάλο γεγονός θα είναι η συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον πρόεδρο Σι. Εκεί θα τεθεί το πραγματικό πλαίσιο», είπε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο οι δύο αρχηγοί κρατών να εισέλθουν σε λεπτομέρειες, αλλά ότι θα θέσουν το πλαίσιο της μελλοντικής εμπορικής σχέσεις σε αδρές γραμμές.

Όσον αφορά την ύπαρξη συμφωνίας μέχρι την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Ρος χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο “απίθανο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης