Εκτός ορίων είναι πλέον οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τον νέο περιορισμό των ποσοτήτων που διοχετεύει η Μόσχα μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Το φάσμα της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου είναι πιο πιθανό από ποτέ, και εάν δεν λυθεί το πρόβλημα δεν θα ήταν υπερβολικός όποιος μιλά για κίνηση-ματ της Μόσχας στο ενεργειακό πεδίο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 24%, αύξηση που προστίθεται σε άνοδο 46% που έχει καταγραφεί ήδη αυτή την εβδομάδα. Η μεγαβατώρα κινείται αυτην την ώρα στα 136,75 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περικοπές εξαπλώνονται ήδη στην Ευρώπη, με εταιρείες όπως η Eni, η Engie και η Uniper να ανακοινώνουν μείωση της προσφοράς. Η Γερμανία κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τις μειώσεις των παραδόσεων αερίου μέσω του Nord Stream, αμφισβητώντας τη Gazprom που επικαλείται τεχνικά προβλήματα.

Η Ευρώπη φοβάται εδώ και μήνες τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η τελευταία κρίση θα μπορούσε να πλήξει βασικές βιομηχανίες, από εταιρείες χημικών μέχρι χαλυβουργίες, ένα πλήγμα για την ήπειρο που ήδη παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πενιχρή ανάπτυξη.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας προέτρεψε τους καταναλωτές και τη βιομηχανία να περιορίσουν την κατανάλωση για να συμβάλουν στην πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια, αυτή θα λαμβάνει χώρα την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι φτάνουν στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πιο σημαντική επίσκεψη ηγετών στη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

 Ρώσος διπλωμάτης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η παροχή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, της σημαντικότερης γραμμής ανεφοδιασμού για τη Γερμανία.

Μετά τη μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, ο κ. Τσίζοφ, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ότι δεν αποκλείεται, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων στις τουρμπίνες, να κλείσει εντελώς η γραμμή προμήθειας του αγωγού.

«Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία», δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης και τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επισκευής των τουρμπινών στο έδαφός της, προκειμένου να μη χρειαστεί να σταλούν στον Καναδά.

Προηγουμένως, η Gazprom είχε επικαλεστεί καθυστερήσεις στην επισκευή των τουρμπινών προκειμένου να δικαιολογήσει τη μείωση της παροχής, κάτι ωστόσο που απέρριψε η γερμανική πλευρά, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κάνει λόγο για «πολιτικό παιγνίδι» της Μόσχας.

Ο κ. Χάμπεκ πάντως διαβεβαίωσε ότι αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία. Μέχρι σήμερα το πρωί, ο περιορισμός της ροής είχε φθάσει στο 60%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης