Έξι στους δέκα εργαζόμενους στη Ρουμανία θέλουν να αλλάξουν δουλειά μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας eJobs στη Ρουμανία.

Το 42,5% των εργαζομένων βρίσκεται σε ενεργή αναζήτηση εργασίας και απάντησε ότι σκοπεύει να αλλάξει δουλειά το επόμενο τρίμηνο. Το 14% δήλωσε ότι σκέφτεται να βρει άλλη δουλειά τους επόμενους έξι μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους και σχεδόν όλοι νιώθουν ότι η εργασιακή τους προσφορά δεν τυγχάνει της εκτίμησης που αναμένουν από τους προϊσταμένους τους.

Γι’ αυτό το λόγο, ποσοστό άνω του 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι, ακόμα και εάν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, δεν πρόκειται να υποβάλλει ποτέ αίτηση για δουλειά σε εταιρεία όπου ήδη έχει εργαστεί και όπου δεν έχει αναγνωριστεί η εργασιακή του προσφορά.

Ο βασικός λόγος που οδηγεί τους περισσότερους Ρουμάνους στην αναζήτηση άλλης θέσης εργασίας είναι ο μισθός. Στη δεύτερη θέση των αρνητικών παραγόντων που οδηγούν τους εργαζομένους σε παραίτηση είναι η έλλειψη ευκαιριών για την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξίσου σημαντικός λόγος, που οδηγεί μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε αναζήτηση άλλης εργασίας είναι η ανάγκη -όπως τονίζουν- εξισορρόπησης μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής τους ζωής. Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων -δίχως αυτό να διευκρινίζεται- απάντησε ότι, νιώθει την ανάγκη να μειώσει τις υπερωρίες και να διαθέσει χρόνο στην προσωπική του ζωή.

Στον αντίποδα, το κύριο στοιχείο που “κρατά” τους εργαζόμενους στην υφιστάμενη θέση εργασίας που έχουν είναι η καλή σχέση που διατηρούν με τους συναδέλφους τους. Στη δεύτερη θέση των θετικών στοιχείων βρίσκεται η κοντινή απόσταση του χώρου εργασίας από το σπίτι τους και στη τρίτη θέση οι οικονομικές απολαβές.

Το ευέλικτο ωράριο εργασίας, αλλά και η αναγνώριση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων από τα διευθυντικά στελέχη “καταλαμβάνουν” την επόμενη θέση των θετικών στοιχείων που εξετάζονται από τους εργαζομένους για την παραμονή τους ή όχι στην υφιστάμενη θέση εργασίας που έχουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης