Ρουμάνοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα αύξηση 40% στις κρατικές συντάξεις στα 1.775 λέι (429,7 δολάρια), δυναμιτίζοντας την κίνηση της κεντρώας κυβέρνησης μειοψηφίας να επιβάλει μια μικρότερη αύξηση κατά 14%.

Το Κοινοβούλιο, με ψήφους 242 υπέρ και 148 κατά, επικύρωσε την αύξηση, δήλωσε στο Reuters βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Έντεκα βουλευτές απείχαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, που ήταν στην εξουσία έως τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά παραμένουν το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο, παρουσίασαν πέρυσι την τεράστια αύξηση στις συντάξεις από την 1η Σεπτεμβρίου και διπλασιασμό των επιδομάτων για τα παιδιά, οδηγώντας σε προειδοποιήσεις για πιθανές υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τα μέτρα για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών ενόψει των δημοτικών εκλογών της 27ης Σεπτεμβρίου και των βουλευτικών εκλογών αργότερα φέτος έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για διευρυμένα ελλείμματα στις Βρυξέλλες, καθώς και στους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, που τοποθετούν τη Ρουμανία στην κατώτερη επενδυτική βαθμίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης