Ως «μητέρα όλων των φουσκών» χαρακτηρίζει το Bitcoin ο Νουριέλ Ρουμπινί (Nouriel Roubini), ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος που είχε προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Αναλυτικότερα, ο Ρουμπινί, σε άρθρο του στο «Project Syndicate – Blockchain’s Broken Promises», κάνει λόγο για “επανάσταση” στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η οποία δεν βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και στο Bitcoin, αλλά στην τεχνητή νοημοσύνη, στα “μαζικά δεδομένα” και στο Διαδίκτυο των πραγμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπέρμαχοι της τεχνολογίας blockchain θα ισχυρίζονταν ότι στις πρώτες της ημέρες η συγκεκριμένη τεχνολογία θυμίζει τις πρώτες ημέρες του Διαδικτύου, σχολιάζει ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η σύγκριση αυτή είναι “απλώς λαθεμένη”.

Την ώρα, όπως εξηγεί, που το Ίντερνετ έφερε το e-mail, το World Wide Web κ.α., τα κρυπτονομίσματα, όπως είναι το Bitcoin, «δεν εκπληρώνουν ούτε τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν».

Το Bitcoin θα έπρεπε να αποτελεί μια λειτουργική λογιστική μονάδα, μέσο πληρωμών και σταθερό μηχανισμό αποθήκευσης αξίας, αλλά δεν είναι τίποτα από όλα αυτά, σύμφωνα με τον Ρουμπινί, ο οποίος συνεχίζει: Τίποτα δεν τιμολογείται σε Bitcoin, λίγοι λιανέμποροι το δέχονται ως μέσο πληρωμής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

και η τιμή του μπορεί να γνωρίζει διακυμάνσεις της τάξεως του 20% – 30% μέσα σε μία ημέρα.
«Και τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς τα κρυπτονομίσματα βασίζονται γενικά σε μια εσφαλμένη υπόσχεση», σημειώνει.

Αν και υποτίθεται ότι προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός Bitcoin που μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά (21 εκατ. μονάδες), έτσι ώστε να μην χάσει την αξία του όπως συμβαίνει με το “παραστατικό χρήμα”, ο Ρουμπινί παρατηρεί ότι αυτό δεν είναι παρά ένας “απατηλός ισχυρισμός”, δεδομένων των εκατοντάδων κρυπτονομισμάτων που έχουν έλθει στην επιφάνεια.

Μέχρι στιγμής, όπως εκτιμά ο οικονομολόγος, η πραγματική χρήση του Bitcoin αφορά στη διευκόλυνση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως είναι η μεταφορά ναρκωτικών, η φοροαποφυγή και το ξέπλυμα “μαύρου χρήματος”.

Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλεί «εντελώς βλακώδη» την ιδέα του ότι χιλιάδες κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όλα μαζί, θεωρία που αντιτίθεται και στην έννοια του χρήματος. “Βλακώδης”, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η ιδέα του ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν τη μητέρα όλων των φουσκών, κάτι που εξηγεί γιατί οποιοσδήποτε συνάντησα στις γιορτές των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων το 2017, με ρώτησε εάν πρέπει να αγοράσουν», επισημαίνει ο Ρουμπινί, καταλήγοντας:

«Επομένως, ξεχάστε το blockchain, το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα και ξεκινήστε να επενδύετε σε εταιρείες fintech με πραγματικά επιχειρηματικά μοντέλα (…). Δεν θα γίνετε πλούσιοι εν μία νυκτί, αλλά θα έχετε κάνει την πιο έξυπνη επένδυση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης