Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου αμέσως μετά τον τερματισμό των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις που είχαν δώσει οι ΗΠΑ σε ορισμένους αγοραστές ιρανικού αργού, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της, εάν της ζητηθεί περισσότερο πετρέλαιο.

Ο Χαλίντ αλ-Φαλίχ δήλωσε ότι καθοδηγείται από τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου και όχι από τις τιμές και ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο παραμένει επικεντρωμένος στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αποθέματα στην πραγματικότητα συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα και παρά την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Δεν βλέπω την ανάγκη να γίνει κάτι άμεσα», δήλωσε ο Φαλίχ στο Ριάντ.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που είχαν δώσει πέρυσι σε αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, υιοθετώντας μια αυστηρότερη της αναμενόμενης γραμμή.

«Στόχος μας είναι να παραμείνουμε εντός του εθελούσιου ορίου παραγωγής (του ΟΠΕΚ)», δήλωσε ο Φαλίχ, προσθέτοντας ότι το Ριάντ θα «ανταποκριθεί στους πελάτες μας, ειδικά σε αυτούς που βρίσκονταν σε καθεστώς εξαίρεσης και των οποίων οι εξαιρέσεις ανακλήθηκαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζουμε ότι θα υπάρξει μια μικρή αύξηση στην πραγματική ζήτηση, αλλά σίγουρα δεν θα λειτουργήσουμε προληπτικά αυξάνοντας την παραγωγή», δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο είναι λίγο-πολύ καθορισμένη με μικρές διακυμάνσεις τους δύο-τρεις τελευταίους μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης