Σε αύξηση των πόρων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός ανέφερε πως «θα είναι περισσότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί, γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη», σημειώνοντας ότι είναι μια δύσκολη χρονιά και η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «ενισχύουμε το οπλοστάσιο για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, φέτος θα καλυφθεί μόνον ένα μέρος των απωλειών του 2020.

Σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 επανέλαβε ότι όσοι απορρίφθηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Σημείωσε μάλιστα ότι το 40% των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση παρουσίαζαν για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου αύξηση του τζίρου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από την Τετάρτη νέες αιτήσεις για το 5ο κύκλο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθύμισε ότι μετά το κλείσιμο αύριο της πλατφόρμας για την αιτήσεις αποδοχής των ενισχύσεων όσων κρίθηκαν επιλέξιμοι η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά. Τότε θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις νέες επιχειρήσεις οι οποίες αρχικά είχαν αποκλειστεί αλλά και όσες επιχειρήσεις συμπλήρωσαν τον τζίρο τους στον ιστότοπο my business support της ΑΑΔΕ, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος για να περιληφθούν στις ενισχύσεις. Τόνισε επίσης ότι μέχρι και το Μάρτιο θα αποφασιστεί αν τελικά το 50% των ενισχύσεων από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μετατραπεί εκ των υστέρων σε ενίσχυση μετά και την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις από την ΕΕ την περασμένη Πέμπτη.

Από Μάρτιο η κάλυψη πάγιων δαπανών

Ως συνέχεια στα μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε το μέτρο της επιδότησης των πάγιων δαπανών που έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα το ΥΠΟΙΚ. Θύμισε ότι το πλαίσιο του μέτρου θα ψηφιστεί με νομοσχέδιο για την ΕΛΣΤΑΤ που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ από την περασμένη εβδομάδα το οποίο θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα.

Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ποιες θα είναι πάγιες δαπάνες που θα επιδοτούνται αλλά τόνισε ότι η ανώτατη ένταση ενισχύσεων μπορεί δυνητικά να φτάνει το 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σημείωσε επίσης ότι με την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις η ανώτατη ενίσχυση ανά επιχείρηση από 3 εκατ. ευρώ φτάνει πλέον τα 10 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης