Μηνύματα ανάκαμψης της Ελλάδας μετά την κρίση

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, 11:41
Μηνύματα ανάκαμψης της Ελλάδας μετά την κρίση

Παρά τις παθογένειες η Ελλάδα δείχνει να ανακάμπτει. Αυτό ήταν το μήνυμα εκδήλωσης του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ντίσελντορφ με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα. Οι ομιλητές παρουσίασαν τους πιο πρόσφορους επενδυτικούς τομείς.    

Τα καλά νέα δεν είναι νέα. Αυτή η εμπειρική δημοσιογραφική αρχή φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Έπειτα από μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων που ώθησε τις ελληνογερμανικές σχέσεις την περίοδο της βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης σε οριακή κατάσταση και «πάγωσε» τις διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις, σήμερα, λίγους μήνες μετά την έξοδο από το τελευταίο μνημόνιο, οι «καλές ειδήσεις» από την Ελλάδα για σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών της έχουν εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα, γιατί απλώς δεν «πουλούν» και έτσι προβάλλονται ελάχιστα.

«Το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας»

Όμως, τα καλά νέα πρέπει να λέγονται. Για το Εμπορικό Επιμελητήριο ΙΗΚ του Ντίσελντορφ, με 85.000 μέλη από τους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, η κάλυψη αυτού του κενού ήταν μια αναγκαιότητα. Στην καθιερωμένη συνάντηση Get Together, εκπροσώπων από το προξενικό σώμα Ντίσελντορφ και Φρανκφούρτης με το επιχειρηματικό στοιχείο της περιφέρειας Μέτμαν, τιμώμενη χώρα ήταν προχθές το βράδυ (07/05) η Ελλάδα. Ήταν μια πρεμιέρα που καταδεικνύει τη βούληση του Επιμελητηρίου να συμβάλλει στο να αλλάξει η δημόσια εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία. «Είναι πολύ σημαντικό να μιλά κάποιος για αυτές τις θετικές εξελίξεις» είπε στην DW ο Γκέρχαρντ Εσενμπάουμ, αναπληρωτής διευθυντής και επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικού Εμπορίου του ΙΗΚ.

«Το ευρύτερο κοινό δεν γνωρίζει απαραίτητα τις τελευταίες ειδήσεις, γι' αυτό ήταν ανάγκη για μένα να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη συγκυρία και σε αυτό το πλαίσιο να γίνει ενημέρωση και περιγραφή με συνοπτικό τρόπο των εξελίξεων στην Ελλάδα» ανέφερε.

Προηγήθηκε περίοδος ζυμώσεων της γενικής προξένου στο Ντίσελντορφ Μαρίας Παπακωνσταντίνου με τους υπευθύνους του ΙΗΚ. «Η σημερινή εκδήλωση ξεκίνησε από μια συζήτηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο για το πόσο άδικο ήταν αυτό που αντιμετώπισε η χώρα μας από τα μίντια και κατέληξε σε αυτήν την ωραία εκδήλωση με την Ελλάδα τιμώμενη χώρα. Οι ομιλητές έδειξαν το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας» δήλωσε η πρόξενος.

Η επιλογή της παραμονής στην Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης

Ποιο είναι αυτό; Αυτό που εμφανίζει την Ελλάδα πλέον ως μια χώρα που ξεπερνά την κρίση ανεξαρτήτως αιτιών που την προκάλεσαν. Ως μια χώρα κατάλληλη και πάλι να δεχθεί επενδυτές. «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό όνομα στις ευρωπαϊκές αγορές» υπογράμμισε στην DW ο Άρις Συγγρός, γενικός διευθυντής της Tepro Metall Γερμανίας, εμπορικής εταιρείας του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα. «Εμείς ως εταιρεία πουλάμε εξαρτήματα στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που σημαίνει ότι έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής» πρόσθεσε. Υπήρχαν όμως και εταιρείες που η κρίση δεν τις έδιωξε από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η WILO HELLAS S.A., με κύρια έδρα της μητέρας εταιρείας το Ντόρτμουντ. Η εταιρεία παράγει αντλίες για παροχή νερού και θερμότητας.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Κάι Χόφμαν περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η θυγατρική στην Ελλάδα αποφάσισε συνειδητά να μην αποχωρήσει από τη χώρα ξεπερνώντας την κρίση χωρίς πολλούς κραδασμούς και μηδενικά χρέη. «Εργαζόμαστε με Έλληνες που ξέρουν τις συνθήκες, τη γραφειοκρατία, και δείχνουν επιμονή. Τελικά, όλα ξεπερνιούνται. Πρέπει, εμείς οι Γερμανοί, να μην είμαστε τόσο ανυπόμονοι και να προσαρμοζόμαστε στις επί τόπου συνθήκες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, το ακολουθούμε με συνέπεια».

Ο Χόφμαν περιγράφει τον αγώνα που δόθηκε στα δύσκολα χρόνια για να γίνουν απολύσεις με κοινωνικά κριτήρια. «Στείλαμε, για παράδειγμα, έναν εργαζόμενο στη θυγατρική της WILO στην Αυστραλία, προσπαθήσαμε να βρούμε δημιουργικές λύσεις. Η Ελλάδα είναι ο πυρήνας της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος να την κρίνουμε με αριθμούς και δεδομένα, γιατί είναι το λίκνο της Δημοκρατίας κι αυτό έχει τη δική του αξία». Στην παρουσίαση συνέδραμε και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα. «Ο πλέον πρόσφορος τομέας για επενδύσεις είναι ο τουρισμός» ανέφερε ο Βασίλης Σακκάς, στέλεχος για τη διττή επαγγελματική εκπαίδευση. «Είναι γνωστό ότι στην Αθήνα χτίζονται ένα σωρό νέα ξενοδοχεία. Εμείς, ως Επιμελητήριο, εντοπίζουμε τον αγροδιατροφικό τομέα. Θεωρούμε ότι μπορεί κάποιος να επιτύχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, φτιαγμένα κατά τέτοιον τρόπο, που να μπορούν να περπατήσουν καλύτερα στην ευρωπαϊκή αγορά» πρόσθεσε.

«Europe First»

Τα θετικά μηνύματα καταγράφηκαν από τους γενικούς προξένους και εμπορικούς ακολούθους από 22 χώρες, καθώς και επιχειρηματίες της περιοχής Μέτμαν. Η γενική πρόξενος της Γαλλίας στο Ντίσελντορφ Ολίβια Κριστμάν αιφνιδιάστηκε θετικά. «Ήταν μια ανακάλυψη για μένα, γιατί η Γαλλία επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία και ήταν ενδιαφέρουσα η ενημέρωση για τις ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και τις επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα… Η δημοσιονομική κρίση έπληξε ιδιαίτερα τις σχέσεις Αθηνών-Βερολίνου, πριν από τις ευρωεκλογές ανοίγει μια νέα εποχή, στην οποία θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι».

Αλλά και η δήμαρχος της πόλης Χάαν, Μπετίνα Βάρνεκε, που ανήκει στην περιφέρεια Μέτμαν, ξαφνιάστηκε ευχάριστα. «Για μένα ήταν σημαντικό που άκουσα πως η Ελλάδα εισέρχεται σε ανοδική πορεία, ότι επέστρεψε η αισιοδοξία, γιατί τα τελευταία χρόνια γράφονταν πολλά αρνητικά στον Τύπο. Η ομολογία της γενικής προξένου, 'Europe First', είναι για μένα εξαιρετικά σημαντική. Σε λίγες εβδομάδες έχουμε ευρωεκλογές, θα πρέπει να πάμε όλοι να ψηφίσουμε» είπε. 

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, 11:57