Τα «θαλασσοδάνεια» ύψους 134 εκ. στην εταιρεία εσωρούχων και ενδυμάτων «SEX FORM», φέρνουν αντιμέτωπους με τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς, τον πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Δημ. Μηλιάκος και άλλα 12 άτομα, στελέχη της  επιτροπής χορήγησης των επίμαχων δανειοδοτήσεων και βασικούς μετόχους της εταιρείας.

Οι 13 κατηγορούμενοι καλούνται ήδη να απολογηθούν, ανά περίπτωση, για απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, άμεση συνέργεια σε αυτή αλλά και ηθική αυτουργία στην απιστία. Οι κατηγορίες αφορούν για τα επίμαχα δάνεια που δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα, την περίοδο 2002-2005, στην εταιρεία, η οποία τελικά πτώχευσε το 2008, χωρίς όμως τις απαραίτητες εξασφαλίσεις,.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όχι μόνο διαπιστώθηκαν κραυγαλέες παρατυπίες στις διαδικασίες για τη χορήγηση των δανείων στην εταιρεία αλλά και υπήρχε και αδυναμία προσδιορισμού το που τελικά κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών. Όπως μάλιστα σημειώνεται στο πόρισμα, το γεγονός ότι από το πρώτο κιόλας έτος της συνεργασίας της Τράπεζας με τη  «SEX FORM», το 2002, «είχαν εκφραστεί ανησυχίες και µεταγενέστερα  διαφωνίες από κάποια µέλη του Γενικού Συµβουλίου Χορηγήσεων για τη δανειοδότηση «αναδεικνύει τη γνώση των αρµόδιων ων στελεχών για τη φύση και το µέγεθος του κινδύνου που αναλήφθηκε».

Τα επισφαλή δάνεια που χορηγήθηκαν από την ΑΤΕ, την περίοδο 2000-2012  μπήκαν το 2015 στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης με αφορμή το πόρισμα της Αρχής από το οποίο προέκυπτε πως η ζημία της Τράπεζας προκλήθηκε από τη χορήγησή τους, την περίοδο 2000-2012 αγγίζει τα 5 δις ευρώ.

Με δήλωσή του πάντως ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Δημ. Μηλιάκος έχει υποστηρίξει ότι η «SEX FORM»  δεν πήρε ούτε ένα ευρώ  από την Τράπεζα, επί των ημερών του. Επιπλέον υποστηρίζει ότι οι ίδιος ουδεμία συμμετοχή είχε στη δανειοδότηση της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρίζεται δε ότι επί της δικής του θητείας, δόθηκε εντολή για έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων (νομικών και φυσικών) τα οποία ενέχονταν στις υπό κρίση δανειοδοτήσεις είτε ως πρωτοφειλέτες είτε ως εγγυητές και ελήφθησαν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, διετάχθη η διενέργεια εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες των προσώπων που εμπλέκονταν στην εν λόγω δανειοδότηση, ενώ τον Οκτώβριο του 2005 η Τράπεζα προχώρησε σε καταγγελία της συμβάσεως ρύθμισης των δανείων και στην έκδοση διαταγής πληρωμής.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης